Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν και την προέλευση της ενέργειας που προέρχεται από εισαγωγές, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται στο ενεργειακό μείγμα και πηγές ενέργειας όπως τα πυρηνικά και ο λιθάνθρακας που δεν υφίστανται στην εγχώρια παραγωγική βάση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας καλύφθηκε πέρυσι κατά 35% από φυσικό αέριο (από 30% το 2018), 19% από λιγνίτη (έναντι 30% την προηγούμενη χρονιά) και 23% από ανανεώσιμες πηγές (έναντι 28% το 2018), συμπεριλαμβανομένων πάντα και των αντίστοιχων εισαγωγών.
Στο επίπεδο των προμηθευτών, η έκθεση καταγράφει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά και διαθέτουν στους πελάτες τους (εφόσον αυτοί το επιθυμούν) τις λεγόμενες εγγυήσεις προέλευσης που πιστοποιούν την προέλευση της ενέργειας που καταναλώνουν. Με αυτόν τον τρόπο, όπως επισημαίνει ο ΔΑΠΕΕΠ, μπορεί μία επιχείρηση, ένα εργοστάσιο ή ένας οικιακός καταναλωτής, παρά το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις του ή το σπίτι του τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από το ίδιο (δημόσιο) δίκτυο με όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές να ισχυριστεί ότι η ενέργεια που καταναλώνει προέρχεται από συγκεκριμένη πηγή (υδροηλεκτρικό σταθμό, αιολικό πάρκο, φωτοβολταϊκό) και με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (από μη επιδοτούμενο σταθμό, νέα επένδυση, εγκατεστημένο σε τοποθεσία της προτίμησής του κλπ.) και να χρησιμοποιήσει την πληροφορία αυτή για σκοπούς όπως την πιστοποίηση μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, την διαφήμιση/προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών που παρέχει σε τρίτους, κ.ά.
Στην κατάταξη για το 2019, μία εταιρεία, η Eunice Trading χρησιμοποίησε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ για το 100% της κατανάλωσής της. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ΒΙΕΝΕΡ, η οποία χρησιμοποίησε πράσινη ενέργεια σε ποσοστό 62,73%.
Ακολουθούν Mytilineos (24,3%), Ήρων (22,43%), Elpedison (21,74%), NRG (20,3%), WATT&VOLT (19,95%), ΔΕΗ (17,59%).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr