Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η εταιρεία, ο Δρ. Πισσαρίδης, με διεθνή αναγνώριση για την προσφορά του στον τομέα των οικονομικών επιστημών, τον Φεβρουάριο του 2020, επελέγη από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως Πρόεδρος της Επιτροπής που είναι επιφορτισμένη με τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας.
«Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς να καλωσορίσουμε έναν διακεκριμένο οικονομολόγο και έναν ιδιαίτερα σεβαστό ακαδημαϊκό, όπως είναι ο Δρ. Πισσαρίδης, ο οποίος θα συμβάλει με τη γνώση και την εκτεταμένη σοφία του», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Στρατηγικής της Διασύνδεσης EuroAsia Interconnector και πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Ιωάννης Κασουλίδης.
«Χτίζουμε γέφυρες μεταξύ ηπείρων, καθώς το ηλεκτρικό δίκτυο της Κύπρου θα συνδεθεί με την Ελλάδα στην Κρήτη. Η διασύνδεση EuroAsia Interconnector τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, του τελευταίου κράτους μέλους της ΕΕ που παραμένει πλήρως απομονωμένο χωρίς καμία ενεργειακή διασύνδεση», πρόσθεσε ο Δρ. Κασουλίδης.
«Η διασύνδεση EuroAsia Interconnector θα συνεισφέρει σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, κυρίως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις πρόσφατες ανακαλύψεις αποθεμάτων υδρογονανθράκων» πρόσθεσε ο Δρ. Κασουλίδης.
Το κόστος κατασκευής για την πρώτη φάση της διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας (Κρήτη) με ισχύ στα 1.000MW εκτιμάται σε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας (Κρήτη) PCI 3.10.1 θα τεθεί σε λειτουργία έως τον Δεκέμβριο του 2023, με την διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου PCI 3.10.2 να ολοκληρώνεται επίσης έως τον Δεκέμβριο του 2023.
«Μας τιμά ιδιαίτερα η παρουσία του βραβευμένου με Νόμπελ Δρ. Πισσαρίδη στην EuroAsia Interconnector και είμαστε βέβαιοι ότι θα διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στο όραμα και την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας στην Κρήτη», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Ως κορυφαίο ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «λεωφόρος ηλεκτρικής ενέργειας», το EuroAsia Interconnector PCI 3.10 Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα (Κρήτη) είναι επιλέξιμο για επιχορήγηση από το ταμείο των 8,7 δισ. Ευρώ (2021-2027 ) του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr