Στο φόντο της συγκυρίας, με τις εγχώριες ευρισκόμενες ενεργειακές πηγές να είναι κομβικές, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «σε σχέση με την απολιγνιτοποίηση ένας από τους λόγους που την προωθήσαμε ήταν πέρα από το περιβάλλον και ο οικονομικός» κάνοντας λόγο για σωστή απόφαση. «Έχουμε υπολογίσει ότι θα υπάρξει πέρα από τη ζημιά και κέρδος για τη ΔΕΗ. Παράλληλα παρέχουμε μια σειρά κινήτρων για τη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη για τη αναδόμηση της εκεί οικονομίας», πρόσθεσε ο υπουργός.
Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα «σχεδιάζουμε ένα μηχανισμό εγγυοδοσίας για τη δημιουργία ενός κεφαλαίου κίνησης για τους παρόχους ενέργειας. Ακόμα, κοιτάζουμε να δούμε οι εταιρίες αυτές κάνουν το κοινωνικό τους καθήκον» είπε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε ότι η στήριξη των παρόχων ενέργειας είναι βασική προτεραιότητα καθώς «μέσα από τους μηχανισμούς τους οι εταιρίες εισπράττουν τα δημοτικά τέλη. Αν δεν εισπράξουν τότε θα υπάρξει ζήτημα σε δήμους π.χ. για συλλογή απορριμμάτων κτλ. γι’ αυτό ενισχύουμε το μηχανισμό εγγυοδοσίας. Δεν έχω μαγικές λύσεις ωστόσο θα πρέπει να προσέξουμε να μην τιναχθούν όλα στον αέρα όπως έγινε με τη ΔΕΗ και άλλες εταιρίες».
Σε σχέση με την επάρκεια των δικτύων ενέργειας ο υπ. Ενέργειας σημείωσε ότι υπήρξε έγκαιρος συντονισμός «με όλες τις ενεργειακές εταιρίες, είτε διαχειριστές είτε ενεργειακές εταιρίες ώστε να διασφαλιστεί η ροή καυσίμων ενέργειας». «Κρίσιμες λειτουργίες μέσα σε αυτές τους τομείς πρέπει να μένουν όρθιες. Υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις πέρα από τις συνήθεις για να μην υπάρξει πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
«Υπάρχουν ανάσες στις εταιρίες από τις χαμηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων. Τις επόμενες μέρες θα φανεί το ζήτημα καθώς θα καταγραφεί μια δυσκολία πληρωμών και σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Φοβούμαι, όμως, ότι η εικόνα θα είναι αρνητική και θα αντέξουν όσες έχουν ευρωστία εταιρίες είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές» είπε και σημείωσε ότι μεγάλη διακρατική ευθύνη υπάρχει γιατί «δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου και συντονισμού σε τέτοιες καταστάσεις. Ενοχοποιώ την αμέλεια όλων μας. Την ώρα που άλλαζε η πραγματικότητα δεν έγινε ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των διαφόρων «τσουνάμι». Εδώ και κάμποσες δεκαετίες π.χ. από τον όρο για το κλίμα η πρόοδος δεν είναι μεγάλη. Η κρίση με κάνει να σκέφτομαι ότι δεν μπορεί κανένα κράτος να δρα μόνο του».
Σε σχέση με την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου είπε ότι η χώρα χρειάζεται τη σχετική παραγωγική διαφοροποίηση. «Όσα περισσότερα καλάθια έχεις τόσο πιο θωρακισμένος είσαι. Αγροδιατροφή, φάρμακο και εφοδιαστική αλυσίδα είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να εστιάσουμε», τόνισε.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr