Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, η λύση που θα εφαρμοσθεί για τη ΛΑΡΚΟ αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι τις αρχές του ερχόμενου Ιανουαρίου με βασικούς άξονες αφενός την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2014 και αφετέρου την διεξαγωγή των διαγωνισμών για την ιδιωτικοποίηση των δραστηριοτήτων της, με την επιχείρηση σε λειτουργία.
Σημειώνεται πως με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το 2014 επιβλήθηκε η επιστροφή ποσού ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, που κρίθηκε ως παράνομη κρατική ενίσχυση. Προβλέπεται ωστόσο ακόμη, ότι αν αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ο νέος ιδιοκτήτης δεν θα βαρύνεται με το πρόστιμο.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως έχει διασφαλιστεί ότι η απόφαση αυτή εξακολουθεί να ισχύει, παράμετρος που είναι κρίσιμη για να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για την εταιρεία. Σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο θα προχωρήσουν ταυτόχρονα δύο ξεχωριστοί διαγωνισμοί για τα ορυχεία και το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ.
Μέχρι το τέλος του 2019, αναμένονται και οι προτάσεις των εργαζομένων για το μέλλον της εταιρείας, ενώ θα αποσαφηνιστεί ύστερα από νομική μελέτη, σε ποιο νομικό καθεστώς (εκκαθάρισης, διαχείρισης κλπ) θα υπαχθεί η εταιρεία πριν την προκήρυξη των διαγωνισμών, με βασικό γνώμονα πάντα να παραμείνει εν λειτουργία «προς όφελος τόσο των εργαζομένων, όσο και των επενδυτών», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Τέλος, από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν διατήρηση της επιχείρησης υπό κρατικό έλεγχο, συνέχιση της λειτουργίας και διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr