Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η ατζέντα της κυβέρνησης για την επιχείρηση, με την οποία προσέρχεται και στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τα μέσα Νοεμβρίου είναι σύγχρονη, ευρωπαϊκή και υπηρετεί τόσο τη ΔΕΗ όσο και την αγορά ενέργειας και περιλαμβάνει 5 άξονες:
- Κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ).
- Μερική αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.
- Απαλλαγή της ΔΕΗ από τον «ζουρλομανδύα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, του νόμου περί ΔΕΚΟ σε θέματα προμηθειών και προσλήψεων την ώρα που ανταγωνιστές της κινούνται πολύ πιο ευέλικτα.
- Προώθηση της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων η οποία σε αυτή τη φάση αφορά τις μονάδες 1 και 2 του Αμυνταίου και την Μεγαλόπολη 3. «Υπάρχουν λιγνιτικές μονάδες που κοστίζουν περισσότερο όταν λειτουργούν παρά αν έμεναν κλειστές και πληρώνονταν οι εργαζόμενοι», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Ανήγγειλε δε ότι θα επισκεφθεί τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης για να συζητήσει με τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες την μεταλιγνιτική εποχή.
- Άνοιγμα της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Από πλευράς ΓΕΝΟΠ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Αδαμίδης δήλωσε ότι το συνδικάτο συμφωνεί με την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, με τις οποίες άλλωστε είχε διαφωνήσει εξ αρχής αλλά και με τον διαχωρισμό της ΔΕΗ από το κράτος. Ως προς τον ΔΕΔΔΗΕ τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της ιδιοκτησίας των παγίων (δηλαδή του δικτύου διανομής) από την ΔΕΗ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr