Η πλέον σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, που βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής με προοπτική ολοκλήρωσης το 2022. Το ύψος της επένδυσης θα ξεπεράσει το 1,4 δις. ευρώ και κινδυνεύει η μονάδα να καταστεί προβληματική. Η αιτία είναι ότι η Ελλάδα, εξαιτίας κυβερνητικής αβελτηρίας, δεν έχει θεσμοθετήσει τον μηχανισμό μέσω του οποίου αμείβονται οι μονάδες παραγωγής για την ισχύ που παρέχουν στο σύστημα και ο οποίος διέπεται από το αυστηρό πλαίσιο που προβλέπει ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την εσωτερική λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού. Ο νέος αυτός κανονισμός τίθεται σε ισχύ στις 20 Ιουνίου και προβλέπει ότι μονάδες παραγωγής που τίθενται σε εμπορική λειτουργία μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού και εκπέμπουν πάνω από 550 gr CO2 ορυκτής προέλευσης ανά κιλοβατώρα δεν δικαιούνται πληρωμές στο πλαίσιο κάποιου μηχανισμού ισχύος.
Το θέμα θα τεθεί υπό συζήτηση στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με την DGcomp, στην οποία το υπουργείο Ενέργειας θα επιδιώξει να διασφαλίσει τη συναίνεσή της για να προχωρήσει στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Στην ίδια τηλεδιάσκεψη θα συζητηθεί και η πορεία του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης, καθώς και οι εξελίξεις γύρω από την εφαρμογή του target model (μοντέλο-στόχος για τη λειτουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού).
Ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες βρίσκεται στο στάδιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου 2019 λόγω των πρόωρων εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019
ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr