Όπως ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα του «R», o N. Sawiris δήλωσε επίσημα στο πρακτορείο Reuters, ότι ετοιμάζεται να καταθέσει προσφορά στην ΔΕΗ προκειμένου να εξαγοράσει και τις υπόλοιπες μετοχές της Tellas.
Μάλιστα, φρόντισε ο ίδιος να ανεβάσει το θερμόμετρο στα ύψη προαναγγέλλοντας ότι η οικονομική προσφορά θα κατατεθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν τελεσφορήσει το deal;
- Ο N. Sawiris θα βρεθεί να ελέγχει το 100% των εταιρειών TIM, Q Telecom και Tellas. Οι τρεις εταιρείες θα συγχωνευτούν και θα συγκροτήσουν έναν πολύ ισχυρό τηλεπικοινωνιακό όμιλο υπό την επωνυμία Wind.
- O OTE θα αποκτήσει έναν πολύ ισχυρό ανταγωνιστή. Ήδη ο οργανισμός χάνει πελάτες με μεγάλη ταχύτητα. Το πόσο σημαντική είναι και για τον ΟΤΕ από αυτή την κίνηση, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο ίδιος ο Π. Βουρλούμης έχει επανειλημμένως μνημονεύσει το φαινόμενο Sawiris.
Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, θα έχει το πως θα αντιμετωπίσει η ΔΕΗ (και κατά συνέπεια η κυβέρνηση) την επίσημη προσφορά για την πώληση της Tellas. Μέχρι τώρα, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει επιβαρύνει τον ενοποιημένο ισολογισμό της επιχείρησης ηλεκτρισμού καθώς οι συσσωρευμένες ζημιές υπερβαίνουν τα 110 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, εκτός από τις ζημιές, η Tellas είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος εναλλακτικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος στην Ελλάδα. Το μεγάλο μερίδιο αγοράς πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη κατά την αποτίμηση της εταιρείας.
Πάντως, πέραν της -εν πολλοίς αναμενόμενης- κίνησης Sawiris να κινηθεί για την πλήρη εξαγορά της Tellas (σ.σ το έχει δηλώσει ο ίδιος από την πρώτη στιγμή που εξαγόρασε την TIM και την QTelecom), μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η αποστροφή του Αιγύπτιου ότι υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες στην αγορά. Ήδη από το Σάββατο που έγινε η δήλωση, άρχισαν να φουντώνουν οι φήμες περί εξαγοράς είτε της FORTHnet είτε της Vivodi.
Τα συνολικά έσοδα της ΔΕΗ ανήλθαν σε 1,24 δισ. από 1,2 δισ., στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης καταγράφοντας άνοδο 3,5%. Tα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 41 εκατ. ευρώ, από 88,4 εκατ. πέρυσι καταγράφοντας πτώση 53,6%. Σημειώνεται πως οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση των καθαρών κερδών κατά 60%.
Ο κ. Π. Αθανασόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ δήλωσε πως είναι σχετικά ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, καθότι η κερδοφορία της Εταιρείας, που επηρεάστηκε από ένα παράγοντα, το πολύ χαμηλό ύψος βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, θα είχε υπερβεί την κερδοφορία του α'τριμήνου του 2006 αν η υδροηλεκτρική παραγωγή είχε παραμείνει στα ίδια επίπεδα με αυτά του α' τριμήνου του 2006. Ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε: «Το Μάρτιο 2007, περιέγραψα τις πέντε κύριες προτεραιότητές μου. Εχουμε ξεκινήσει την κατάρτιση του στρατηγικού μας σχεδίου, το οποίο θα παρουσιασθεί το φθινόπωρο».
Το πολύ χαμηλό ύψος χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων τους τελευταίους μήνες προκάλεσε, μείωση της υδροηλεκτρικής παραγωγής κατά 71% το πρώτο τρίμηνο του 2007,σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2006. Tα EBITDA υποχώρησαν στα 235,6 εκατ. έναντι 294,8 εκατ. μειωμένα κατά 20,1%. Τα λοιπά λειτουργικά έξοδα κατήλθαν στα 146,4 εκατ. από 160 εκατ. μειωμένα κατά 8,5%.
Τα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 3,8%, από 1,113 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2006 ,σε 1,156 δισ., σαν αποτέλεσμα της μέσης αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατά 4,8% τον Αύγουστο 2006, της διαφοροποίησης της σύνθεσης των πωλήσεων και της μείωσης του όγκου τω
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr