«Εργαζόμαστε για την απεξάρτηση των νησιών από ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες, ενώ η σύνδεση της Πελοποννήσου είναι ήδη συμβασιοποιημένη» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι είναι ένα έργο το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί τη μεγαλύτερη διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο.
Τη μεγαλύτερη πρόκληση αποτελεί η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική που θα είναι ένα συγκλονιστικά μεγάλο έργο όπως εξήγησε. «Θα διασφαλίσει τη σταθερή ηλεκτροδότηση, με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που θα έχει ολοκληρωθεί το 2022 και θα μετατρέψει την Κρήτη σε ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» δήλωσε προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.
«Η υποχρέωση η δικιά μας σε αντίθεση με άλλες επιχειρήσεις δεν είναι η κερδοφορία, αλλά η παραγωγικότητα και η αποτελεσματικότητα» εξήγησε ο κ. Στέφανος Οχταποδάς, CEO του ΔΕΕΔΗΕ. Έκανε λόγο για μια εν εξελίξει προσπάθεια που σχετίζεται με τον μετασχηματισμό της εταιρείας, ώστε αυτή να μετατραπεί σε μοντέρνα, τεχνολογικά ανεπτυγμένη δομή.
«Αυτό που προσπαθούμε εμείς είναι να μειώσουμε με τις υπάρχουσες δυνατότητες τις εμπορικές απώλειες» σημείωσε. Στόχος είναι η εταιρεία να καταφέρει να περιορίσει σε χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα τις διακοπές του δικτύου, εξήγησε.
«Η σημασία του ανθρώπινου δυναμικού σε μια τέτοια εταιρεία είναι εξαιρετικά μεγάλη» σημείωσε ο κ. Οχταποδάς. «Το προσωπικό μας είναι κάποιας ηλικίας και θα πρέπει να αντικατασταθεί, αξιοποιούμε την εμπειρία και την μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους» σημείωσε συμπληρώνοντας ότι για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο - απαιτούνται θεσμικές μεταρρυθμίσεις, σημείωσε.
«Ο λιγνίτης δεν βοηθά στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, οι ΑΠΕ το κάνουν, αλλά εκτιμώ ότι δεν θα τις δούμε σε πολύ μεγάλες εμπορικές εφαρμογές αποθήκευσης πριν το 2035-40» υποστήριξε ο κ. Ντίνος Μπενρουμπής Γενικός Διευθυντής Protergia/Μυτιληναίος. Εξήγησε ότι η αγορά καλείται να κινηθεί στο πλαίσιο της προσβασιμότητας στην ενέργεια (όχι να είναι δωρεάν, αλλά όσο το δυνατόν πιο οικονομική) και το decarbonization, τη μείωση της χρήσης του άνθρακα και την αύξηση των ΑΠΕ. «Στον ενεργειακό εθνικό σχεδιασμό η Ελλάδα έκανε μόνο αυτά που δεν μπορούσε να αποφύγει αλλά ξέχασε δύο πράγματα. Δεν τον πετυχαίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τεχνικά και ούτε με τον πιο οικονομικό τρόπο» εξήγησε ο κ. Μπενρουμπή. Όπως εξήγησε, στην ουσία έγινε μια προσχηματική προσαρμογή.
«Ο λιγνίτης θα παραμείνει περίπου εκεί που είναι, δεν χρειαζόμαστε πρόσθετες μονάδες φυσικού αερίου και οι ανανεώσιμες πηγές θα βρεθούν εκεί που πρέπει καθώς προβλέπεται τριπλασιασμός τους» σημείωσε.
«Η ΔΕΗ γίνεται συνεχώς πιο ζημιογόνα γιατί λειτουργεί ανορθολογικά με τους πόρους που διαθέτει. Εμφανίζει μια επιμονή χωρίς λόγο στο λιγνίτη, ενώ η ζημιογόνα ΔΕΗ συνεχίζει να παρέχει εκπτώσεις στους καταναλωτές» εξήγησε ο κ. Μπενρουμπής που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο λιγνίτης δεν είναι πια σέξι». «Άκουσα ότι κάναμε εμείς μια προσφορά που δεν ήταν προσφορά. Ήταν η μόνη έντιμη προσφορά στο διαγωνισμό» ανέφερε. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα της ΔΕΗ δεν θα εξυγιανθεί η αγορά εξήγησε και θα συνεχίσει να νοσεί και δεν θα πετύχει ποτέ ανταγωνιστικότητα. Τέλος ανέφερε ότι στα τέλη του έτους θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου στον Άγιο Νικόλαο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr