Σημειώνεται ότι πριν δυο μήνες στις 16/10 είχε εξαγγελθεί το μέτρο από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που είχε τονίσει ότι το ποσό δοθεί σε περισσότερους δικαιούχους των ορεινών περιοχών της χώρας (Δήμους και Κοινότητες). Πέρυσι υπήρξε σχετική καθυστέρηση ωστόσο παρά τους... νοτιάδες φέτος η ανάγκη για στήριξη των νοικοκυριών είναι πιο έντονη καθώς η τομή του πετρελαίου θέρμανσης φέτος σε σχέση με πέρυσι είναι κατά 20-25 λεπτά πιο ακριβό.
Όμως η ΑΑΔΕ αντααπάντησε, αποτυπώνοτας μια άλλη πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα σημείωσε ότι η ΔΗΛΕΔ έχει αποστείλει από τις 4 Δεκεμβρίου σχετικό ερώτημα προς την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία είναι η μόνη που έχει τη δυνατότητα να παράσχει τέτοια στοιχεία. Απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμα, άρα δεν μπορεί να γίνει επεξεργασία με τα φορολογικά δεδομένα (μόνιμη κατοικία, εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση), για να υπολογιστεί έστω κατά προσέγγιση το κόστος επιδότησης θέρμανσης.
Τούτου δοθέντος το υπουργείο Οικονομικών, αππεστειλε έγγραφο- που κοινοποιήθηκε και στην ΑΑΔΕ- τη Στατιστική Αρχή, ζητώντας να ανταποκριθεί στο αίτημα παροχής δεδομένων για τις νέες ορεινές περιοχές.
Από την ΕΛΣΤΑΤ ωστόσο με έγγραφο επισημάνθηκαν τα εξής: «Για διευκόλυνση και μόνο της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους , η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε επεξεργασία του «Πίνακα αποτελεσμάτων ΜΟΝΙΜΟΥ πληθυσμού κατά αστικότητα, ορεινότητα, έκταση», με βάση τον ορισμό για την ορεινότητα των Δήμων του άρθρου 1 του Ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 του Ν 4555/2018. Ο πίνακας αυτός που σας έχει ήδη αποσταλεί από τις 26/11/2018 δεν αποτελεί επίσημο στατιστικό προϊόν, δεδομένου ότι τα εν λόγω προϊόντα έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
- τακτική παραγωγή προβλεπόμενη στο ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο (Κανονισμός, Οδηγία, Προεδρικό Διάταγμα, Νόμος, καταστατικό, Συμφωνία Κυρίων, Μνημόνιο Συνεργασίας, κλπ.),
- διαθεσιμότητα και παροχή σε κάθε ενδιαφερόμενο χρήστη,
- συμμόρφωση με τις αρχές του Κώδικα Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές και τις Θεμελιώδεις Αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τις Επίσημες Στατιστικές».
Έτσι η πλευρά της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι το υπουργείο Οικονομικών, έχει την ευθύνη που δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα η αναγκαία Απόφαση.
Εν μέσω αυτού του "πιγκ πόγκ" ο καταναλωτής και ειδικά ο πιο αδύναμος πληρώνει το μάρμαρο καθώς ο μέσο κόστος αγοράς πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα είναι 1.050 ευρώ το χιλιόλιτρο, έναντι 815 ευρώ του μέσου όρου της Ευρωζώνης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr