Το θέμα έθεσε, με γραπτή της ερώτηση από τις 2 Οκτωβρίου 2018, η ελληνίδα ευρωβουλευτής, που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:
*Τον περασμένο Απρίλιο, η ΔΕΗ εξαγόρασε έναντι 4,8 εκατομμυρίων ευρώ την εταιρεία EDSστην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Πρόκειται για μια εταιρεία εμπορίας ηλεκτρικής ενεργείας, χωρίς σημαντικά πάγια περιουσιακά στοιχεία, η οποία ανήκε στον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργό Συντονισμού Οικονομίας της ΠΓΔΜ KocoAngjushev. Σημειώνεται ότι η επένδυση αυτή πραγματοποιήθηκε σε περίοδο που η ΔΕΗ αντιμετωπίζει μεγάλη οικονομική δυσχέρεια λόγω των ανείσπρακτων ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών της.
*Το 51% της ΔΕΗ ανήκει στο Δημόσιο: ΕΕΣΥΠ («Υπερταμείο») 34% και ΤΑΙΠΕΔ 17%. Όπως είναι γνωστό, ο Πρόεδρος και ένα ακόμη μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΕΕΣΥΠ επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΕΜΣ.
Και ζητούσε να μάθει αν τηρήθηκαν, εν προκειμένω, οι προϋποθέσεις διαφάνειας, σε μία συναλλαγή που αφορούσε την εξαγορά εταιρίας που ανήκε σε κυβερνητικό αξιωματούχο τρίτης χώρας από μια ελληνική επιχείρηση , που τελεί υπό δημόσιο έλεγχο.
Μόλις χθες, ο Επίτροπος Μοσχοβισί, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, με μία απάντηση που μεταθέτει όλη την ευθύνη της περίεργης αυτής αγοραπωλησίας στην ΔΕΗ και γενικότερα στην ελληνική κυβέρνηση, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι:
* Το εποπτικό συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) δεν έχει την αρμοδιότητα να εγκρίνει τις συναλλαγές ή τις επιχειρηματικές αποφάσεις εταιρειών στις οποίες κατέχει μετοχές η ΕΕΣΥΠ. Ως εκ τούτου, δεν ενέκρινε την συναλλαγή της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) ή οποιαδήποτε λεπτομέρειά της. Η Κομισιόν θα ήθελε να διευκρινίσει περαιτέρω ότι η Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) δεν διορίζουν κανένα μέλος του εποπτικού συμβουλίου. Το εποπτικό συμβούλιο είναι μια επιτροπή του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ.
*Η ΔΕΗ είναι εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο η οποία δραστηριοποιείται σε ανταγωνιστική αγορά. Αυτό επηρεάζει την εσωτερική της διαδικασία όσον αφορά τις επιχειρηματικές αποφάσεις της, καθώς και τις αρμοδιότητες των μετόχων της. Η Κομισιόν δεν μπορεί να λάβει θέση ούτε σχετικά με τη συμμόρφωση της ΔΕΗ με τον εσωτερικό κανονισμό της, ούτε σχετικά με τους κανόνες του συμβουλίου όσον αφορά τις κεφαλαιαγορές, ούτε σχετικά με την ουσία της συγκεκριμένης συναλλαγής. Εξ όσων γνωρίζει, η ΔΕΗ προέβη σε αρκετές δημόσιες ανακοινώσεις σχετικά με τη συγκεκριμένη συναλλαγή κατά τα διάφορα στάδια της συναλλαγής.
*Η Κομισιόν οφείλει επίσης να διαπιστώσει ότι όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν από το διοικητικό της συμβούλιο. Με βάση τις ανακοινώσεις που έγιναν, η Κομισιόν αντιλαμβάνεται ότι η αξία της εταιρείας εκτιμήθηκε από εξωτερικούς οικονομικούς συμβούλους. Ωστόσο, οποιαδήποτε ερώτηση σχετική με την αποτίμηση θα πρέπει να απευθύνεται στην ίδια τη ΔΕΗ.
Ξεκάθαρα πράγματα….
Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr