«Η ΔΕΗ είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, στις επενδυτικές επιλογές της οποίας δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση. Ακόμη, η εν λόγω αγορά έχει την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας» επισημαίνει ο κ. Σταθάκης και υπογραμμίζει ότι «η ΔΕΗ εξετάζει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανακύπτουν στην ευρύτερη περιοχή».
Ενδεικτικά, γίνεται αναφορά στη συμμετοχή της, το 2017, σε διεθνείς διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στην Τουρκία, χωρίς να αναδειχθεί τελικά πλειοδότης. Αναφέρεται, επίσης, ότι η ΔΕΗ εξετάζει ακόμη αντίστοιχη εξαγορά υδροηλεκτρικού σταθμού στην Αλβανία, διαδικασία που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς και τη συμμετοχή της σε ανάλογα έργα σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσοβο.
Ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι η εξαγορά της EDS προέκυψε μετά από εισήγηση της θυγατρικής της ΔΕΗ στην Αλβανία, τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη και οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τις αναγκαίες νομικές, οικονομικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις (due diligence) έγιναν από έγκριτους οίκους που επελέγησαν με διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2018.
Η σχετική εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο έγινε στις 5.2.2018, από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Εταιρικής Ανάπτυξης και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών (Γενική Διεύθυνση Οικονομικών, Νομική Υπηρεσία, Υπηρεσία Ελέγχου κοκ). Η απόφαση έγκρισης εξαγοράς έγινε από το Διοικητικό Συμβούλιο στις 6.2.2018.
«Αν και η σχετική εισήγηση δεν μπορεί να χορηγηθεί, δύναται ο ερωτών βουλευτής να τη μελετήσει στα γραφεία της εταιρείας» αναφέρει ο υπουργός στον κ. Μανιάτη και τον ενημερώνει ότι στη συνέχεια, στις 13.4.2018, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση εξαγοράς εταιρικών μεριδίων της εταιρείας EDS.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr