Το κοινοπρακτικό σχήμα για την Κρήτη περιλαμβάνει τις εταιρείες Total (40%, διαχειριστής), ExxonMobil (40%) και ΕΛΠΕ (20%), ενώ για το μπλοκ 10 είναι σε ποσοστό 100% τα ΕΛΠΕ.
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός τόνισε ότι ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων και εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να μπει στον χάρτη των παραγωγών χωρών. Σε σχέση με την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος, υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα ισχύει η ευρωπαϊκή νομοθεσία που είναι η αυστηρότερη στον κόσμο. Θα ακολουθήσει άμεσα, όπως ανέφερε, η μονογραφή της αντίστοιχης σύμβασης για τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, ενώ παράλληλα γίνεται επεξεργασία των γεωλογικών δεδομένων ώστε να προχωρήσει επαναπροκήρυξη θαλάσσιων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα που είχαν μείνει αδιάθετες στο πλαίσιο του προηγούμενου διαγωνισμού.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ακόμη ότι η «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης μέσω Αττικής θα γίνει, το έργο έχει αδειοδοτηθεί και υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του επιχειρηματικού σχήματος. «Υπάρχει θεσμική διαδικασία για τις διασυνδέσεις, τηρούμε απαρέγκλιτα την διαδικασία αυτή και είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για θέματα τεχνικής συμβατότητας» σημείωσε ο υπουργός.
Για τον Σταθμό του Αμύνταιου, που συμπληρώνει τις επιτρεπόμενες ώρες λειτουργίας, ανέφερε ότι «είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις».
Επίπε, επίσης, ότι η παράταση ενός μήνα για την υποβολή των προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που ζήτησαν οι επενδυτές, θα δοθεί, ενώ για το εξώδικο με το οποίο η Eldorado διεκδικεί αποζημίωση από το Δημόσιο για καθυστέρηση στην έκδοση αδειών δήλωσε ότι θα γίνει διάλογος με την εταιρεία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr