Με το έργο αυτό, που ηλεκτρίστηκε στις 9 Μαΐου, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, που περιλαμβάνει τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο και την Τήνο, καθώς και τις διασυνδέσεις Σύρος-Πάρος και Σύρος-Μύκονος, ανεβάζοντας σε 13 τον αριθμό των νησιών των Κυκλάδων που είναι διασυνδεδεμένα με το εθνικό δίκτυο ((Σύρος, Πάρος, Αντίπαρος, Μύκονος, Νάξος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Άνδρος, Τήνος).
Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής της δεύτερης φάσης, προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ. που περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις της Νάξου με την Πάρο και τη Μύκονο, καθώς και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων της Άνδρου με τη νότιο Εύβοια και την Τήνο. Η δεύτερη φάση προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2019. Θα ακολουθήσει η τρίτη φάση, που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου και, σύμφωνα με απόφαση του ΑΔΜΗΕ, επισπεύσθηκε κατά δύο χρόνια, προκειμένου να ολοκληρωθεί το 2020, αντί το 2022.
Το τέταρτο και τελικό στάδιο της διασύνδεσης των Κυκλάδων, που περιλαμβάνει τα νησιά των δυτικών και νότιων Κυκλάδων, έχει ενταχθεί στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης της περιόδου 2019-2028.
Οι διασυνδέσεις των νησιών επιφέρουν πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές και την οικονομία, όπως:
- Ελάφρυνση των καταναλωτών, σε βάθος χρόνου και με την πρόοδο των διασυνδέσεων, από τις επιβαρύνσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που κυμαίνονται μεταξύ 500 και 800 εκατ. ευρώ ετησίως.
- Βελτίωση του περιβάλλοντος των νησιών από την παύση λειτουργίας των ρυπογόνων πετρελαϊκών σταθμών.
- Μείωση των εισαγωγών καυσίμων.
- Εκμετάλλευση του αιολικού και ηλιακού δυναμικού των νησιών.
- Δημιουργία περιβάλλοντος ενίσχυσης της ενεργειακής αγοράς και της δραστηριοποίησης εναλλακτικών προμηθευτών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr