«Στόχος της ΔΕΗ είναι εντός του 2018 να βγει στις αγορές» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΔΕΗ και προσέθεσε ότι επετεύχθη συμφωνία με τις τράπεζες για αναχρηματοδότηση του υπολοίπου του μεγάλου κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 1,3 δισ. ευρώ με «ικανοποιητικούς και απόλυτα λογικούς όρους»..
Σύμφωνα με πηγές της εταιρίας το κλίμα στις αγορές θα είναι ένα από τα κριτήρια που θα βαρύνουν όπως και οι εξελίξεις αναδιοργάνωσης της εταιρίας, με το νέο επιχειρησιακό σχέδιο. Πάντως όπως αναφέρεται σχετικά υπάρχει ανοικτή γραμμή χρηματοδότησης ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί εφόσον κριθεί αναγκαίο την επόμενη χρονιά.
Ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τη συμφωνία, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών, ενώ τόνισε ότι συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα γίνουν όταν εγκριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές των πέντε τραπεζών που συμπράττουν.
Αποπεπένδυση και εξυπηρέτηση πελατών
Αναφορικά με το σχέδιο αποεπένδυσης από τις λιγνιτικές μονάδες ο πρόεδρος της ΔΕΗ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του. Όπως ανέφερε στη Γ.Σ. η λήψη της απόφασης για τη σύμβαση της απόσχισης θα ληφθεί σε έκτκακτη Γενική Συνέλευση στις 26 Ιουνίου, η υπογραφή της σύμβασης θα γίνει μέχρι τις 17 Οκτωβρίου και η αγοραπωλησία προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 17 Ιανουαρίου του 2019.
Ταυτόχρονα ο κ. Παναγιωτάκης αναφερόμενος στο επίπεδο εξυπηρέτησης των πελατών της ΔΕΗ αναγνώρισε προβλήματα με τις ουρές λόγω του φόρτου εργασίας λόγων των ρυθμίσεων και των αναγκών με τα ληξιπρόθεσμα. Στο φόντο αυτό ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανήγγειλε αύξηση των καταστημάτων της ΔΕΗ και επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας προκειμένου να περιοριστούν οι ουρές και τα φαινόμενα ταλαιπωρίας των Καταναλωτών που παρατηρούνται, κάτι που όπως είπε προϋποθέτει και προσλήψεις προσωπικού.
Σύντομα εξάλλου θα είναι έτοιμο το νέο στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ που θα περιλαμβάνει δραστηριοποίηση στο φυσικό αέριο, τις ενεργειακές υπηρεσίες και την εξοικονόμηση ενέργειας, διείσδυση σε νέες αγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας καθώς και έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπου ο στόχος είναι να δεκαπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ. «Στόχος της δΕΗ είναι να γίνει ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια» τόνισε.
Παράλληλα προδιέγραψε παρεμβάσεις ανάπτυξης στα δίκτυα διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) που παραμένουν στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ. Τα χαρακτήρισε δε ως το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο που θα παίζει αυξανόμενο ρόλο τα επόμενα χρόνια.
Οι κακοπληρωτές
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της ΔΕΗ στάθηκε ιδιαίτερα στη «μάχη» κατά των ληξιπροθέσμων και στη συμπεριφορά ορισμένων που λειτουργούν ως στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ήδη εδώ και δύο μήνες η εταιρία Qualco έχει αναλάβει το έργο διαχείρισης των «κόκκινων» οφειλών και σύμφωνα με εκτιμήσεις το όλο έργο πάει ικανοποιητικά. Πάντως ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε ειδικά στα χρέη των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων τονίζοντας ότι πρόκειται κατά κανόνα για φαινόμενα στρατηγικής κακοπληρωμής καθώς και ότι οι πληροφορίες περί ρύθμισης των χρεών σε 100 δόσεις είναι εκτός πραγματικότητας.
Σταθάκης: Τα καλά νέα για τη ΔΕΗ επιβεβαιώθηκαν
Στην ακύρωση από την κυβέρνηση ενός «προϋπάρχοντος σχεδίου για τη διάλυση της ΔΕΗ» απέδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης την καταστροφολογία που προωθείται το τελευταίο διάστημα σε βάρος της ΔΕΗ.
Ο κ. Σταθάκης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ, επισήμανε ότι η Επιχείρηση ανταποκρίθηκε με τεράστια επιτυχία στις αλλαγές που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια στον τομέα της ενέργειας και θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες. «Όλοι είστε ενήμεροι για τη διάχυτη καταστροφολογία για τη ΔΕΗ η οποία, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι καθόλου τυχαία. Υποδηλώνει την ακύρωση ενός προϋπάρχοντος σχεδίου για τη διάλυση της ΔΕΗ -ας είμαστε ειλικρινείς επ΄ αυτού- και σ΄ ένα ενεργειακό τοπίο στο οποίο δεν θα υπήρχε πλέον η ΔΕΗ όπως την ξέρουμε», δήλωσε ο κ. Σταθάκης. Αναφέρθηκε δε, στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση ώστε:
1. Να παραμείνει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο
2. Να προσαρμοστούν οι απαιτήσεις για αποεπένδυση στον λιγνίτη, διατηρώντας όλα τα πλεονεκτήματα της ΔΕΗ
3. Να ενισχυθεί η ρευστότητα της ΔΕΗ επιλύοντας προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί για πολλά χρόνια, όπως η εξόφληση των οφειλόμενων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας
Επιπροσθέτως, ο Υπουργός ανέφερε τα δύο σημαντικά οφέλη για τη ΔΕΗ που προκύπτουν από τη συμφωνία με τους θεσμούς για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης:
1. Καθώς προχωράει η αποεπένδυση των λιγνιτών, θα αποκλιμακώνονται οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ
2. Σταδιακή μείωση του τέλους προμηθευτή το οποίο θα περιορίσει το κόστος της ΔΕΗ κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι οι αλλαγές αυτές, εκ των πραγμάτων, θα επιφέρουν αλλαγές και στην εταιρική υπόσταση της ΔΕΗ. «Η ΔΕΗ, ως εταιρεία, πλέον θα λειτουργεί σ΄ ένα διαφορετικό περιβάλλον και θα αποκτήσει μια πιο ισχυρή εταιρική υπόσταση, εταιρική διακυβέρνηση», σημείωσε ο Υπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι «η ΔΕΗ προσαρμόζεται με βήματα σταθερά, έχει ισχυρούς πυλώνες και η πιστοληπτική θέση της και οι αποφάσεις που καλείται να πάρει το αμέσως επόμενο διάστημα ισχυροποιούν την ιδέα ότι θα είναι ο βασικός πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr