«Ήρθαμε για να ενημερώσουμε τους πολίτες και τους εργαζόμενους της επιχείρησης για την πρότασή μας για την ΔΕΗ» ανέφερε η ευρωβουλευτής, σημειώνοντας ότι συνοψίζεται «στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή που θα επενδύσει χρήματα και θα εξυγιάνει την επιχείρηση, ώστε να την καταστήσει ελκυστική στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας».
Ανέφερε επίσης ότι «σχεδιάζουμε την περίοδο μετά τον λιγνίτη» και σημείωσε ότι με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και από εθνικούς πόρους «θα στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας και την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος σε περιοχές που αποσύρονται λιγνιτικές μονάδες».
Αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα των 41 περιφερειών της Ευρώπης που πλήττονται από την μείωση της λιγνιτικής δραστηριότητας και τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την οικονομική ενίσχυση αυτών των περιοχών στις οποίες περιλαμβάνεται και η δυτική Μακεδονία. Εξήγησε ότι για το 2014-2020 ο προϋπολογισμός άγγιξε τα 150 εκ. ευρώ, ενώ για μετά το 2020 τα χρήματα αναμένεται να γίνουν πολύ περισσότερα. «Το ταμείο θα χρηματοδοτεί την εκπαίδευση των εργαζομένων που εξαρτώνται ήδη από τον λιγνίτη και που θα χρειαστεί στο άμεσο μέλλον να αλλάξουν επαγγελματική δραστηριότητα».
«Η σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη είναι ένα στοιχείο που απαντά στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις» σημείωσε η κ. Σπυράκη, διευκρινίζοντας ότι στον σχεδιασμό της ΝΔ «ο λιγνίτης θα συνεχίσει να είναι το καύσιμο βάσης στο ενεργειακό μίγμα της χώρας». Με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή δήλωσε ότι «η διαμόρφωση του τελικού ποσοστού συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα είναι απολύτως εθνική αρμοδιότητα», αλλά όπως εξήγησε, αυτά είναι στοιχεία που «θα τα πούμε την ώρα που αναλάβουμε».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr