Σύμφωνα με τον υπουργό, περίπου 30.000 νοικοκυριά έχουν ολοκληρώσει την υποβολή αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα, επιπλέον 12.000 νοικοκυριά έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και οι αιτήσεις τους θα ικανοποιηθούν. Πρόσθεσε ακόμα πως τη Δευτέρα ξεκίνησαν οι αιτήσεις από την Αττική όπου είναι και ο υψηλότερος προϋπολογισμός, άρα θα εγκριθούν οι περισσότερες αιτήσεις.
Εκτός από την ενίσχυση των νοικοκυριών, σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό έχει η ενεργειακή αναβάθμιση σε δημόσια κτήρια, όπως σχολεία, νοσοκομεία κ.λ.π., με την αξιοποίηση πόρων 2 δισ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Επίσης, μεγάλες τομές απαιτούνται, όπως είπε ο κ. Σταθάκης, στον τομέα των μεταφορών με την εισαγωγή του ηλεκτρισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων στη ναυτιλία, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο και ο εξηλεκτρισμός στην κίνηση των πλοίων. Ο στόχος της Ε.Ε. για το 2020 είναι το 10% της ενέργειας που καταναλώνεται στις μεταφορές να παράγεται από ΑΠΕ, ενώ στην Ελλάδα το 2016 ήμασταν στο 1,4%.
Πέρα από την αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος, βασικοί στόχοι του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού είναι ακόμη:
· Η εξασφάλιση επάρκειας και ασφάλειας εφοδιασμού για το σύνολο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών για τα οποία επιδιώκεται η ηλεκτρική διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό δίκτυο να έχει ολοκληρωθεί έως το 2023
· Η αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας και η συμμετοχή των καταναλωτών, με εργαλεία όπως ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία που έχει ο διάλογος ανοιχτά και ισότιμα με όλους τους εμπλεκόμενους, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, με στόχο τη δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων προκειμένου να υπάρξει ένας συγκροτημένος ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr