Το παρών τους στο διαγωνισμό για την Κρήτη αναμένεται να δώσουν μάλλον δύο ενδιαφερόμενοι, δηλαδή η κοινοπραξία ExxonMobil, Total, ΕΛΠΕ και η ιταλική Eni, ενώ για το Ιόνιο, υπάρχει σταθερό ισχυρό ενδιαφέρον από την ισπανική Repsol.
Στην περίπτωση των περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, τη διαδικασία είχαν κινήσει στο τέλος του περασμένου Μαϊου οι "μεγάλες δυνάμεις" του κλάδου ExxonMobil και Total σε συνεργασία με τον ελληνικό όμιλο των ΕΛΠΕ. Οσο για την περιοχή του Ιονίου, σύμφωνα με το energypress.gr, η εταιρεία που είχε κινήσει τη διαδικασία ήταν η Energean Oil & Gas η οποία ως γνωστόν διαχειρίζεται το κοίτασμα του Πρίνου, του μοναδικού που παράγει πετρέλαιο σήμερα στη χώρα μας.
Στη περίπτωση της ΕΝΙ, θυμίζουμε την έντονη παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, καθώς έχει συνολικά αναλάβει την έρευνα και εκμετάλλευση σε συνολικά έξι από τα οκτώ οικόπεδα τα οποία έχει παραχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ανάμεσά τους και το περίφημο οικόπεδο 3, όπου και το γεωτρύπανό της, πρόσφατα παρεμποδίστηκε από πολεμικά σκάφη της Τουρκίας να πλησιάσει και να "τρυπήσει" το στόχο Σουπιά. Στην Κύπρο πάντως η ΕΝΙ συνεργάζεται τόσο με την κορεατική Kogas, όσο και με τη γαλλική Total.
Να σημειωθεί ότι επισήμως η ΕΝΙ έχει δηλώσει ότι έχει αγοράσει τα πακέτα των σεισμικών δεδομένων, προκειμένου να διαπιστώσει εάν η περιοχή της Κρήτης παρουσιάζει ενδιαφέρον ή όχι.
Στην ευρύτερη περιοχή πάντως του Ιονίου και της Ηπείρου, μαίνεται τους τελευταίους μήνες ένα συνεχιζόμενο αντάρτικο κατά των ερευνών για την εξόρυξη και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Σε αυτό ακριβώς το αντάρτικο, ήρθε να προστεθεί το προ ημερών διπλό "όχι" των οικολόγων Γιάννη Τσιρώνη, αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του βουλευτή, Γιώργου Δημαρά για τα τέσσερα νομοσχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω των οποίων κυρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, ισάριθμες συμβάσεις εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Τόσο σε Ιόνιο, όσο και σε Κρήτη, είναι αρκετές οι πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν αγοράσει τα πακέτα των δεδομένων σεισμικών ερευνών, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή στο διαγωνισμό παραχώρησης των εν λόγω περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων.
Πάντως την περασμένη Πέμπτη, σε ενημέρωση από την ΕΔΕΥ για ένα άλλο θέμα (σσ: τη μελέτη για τα πιθανά κενά του Ελληνικού Νόμου για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων), είχαν δώσει το παρών τους συνολικά τέσσερις εταιρείες. Οι Exxon Mobil, Total, ΕΛΠΕ, Repsol, και Energean Oil & Gas.
Δεν είχε προσέλθει η Noble Energy, η οποία μαζί με την Ισραηλινή Delek είχαν επισκεφθεί το προηγούμενο διάστημα το data room της ΕΔΕΥ, συλλέγοντας στοιχεία για τις προσφερόμενες περιοχές. Απομένει να φανεί σήμερα αν η προ ημερών απουσίες, σημαίνουν ότι δε θα κατατεθεί και φάκελος προσφοράς στο διαγωνισμό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr