Από τη στιγμή που η εν λόγω λιγνιτική μονάδα δε συμπεριληφθεί στο πακέτο πώλησης ττου 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η ηγεσία του υπουργείου προσανατολίστηκε στη λύση της αξιοποίησης από ιδιώτη επενδυτή με στόχο τη στήριξη των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Θυμίζουμε ότι το ορυχείο του Αμύνταιου υπέστη ζημιές εξαιτίας της κατολίσθησης τον περασμένο Ιούνιο στο χωριό Ανάργυροι, με το συνολικό κόστος της αποκατάστασης να ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ. Εκτός λοιπόν από την πρόταση της Μυτιληναίος, ενδιαφέρον έχει εκφράσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία Κοπελούζου με την την κινεζική Shenhua.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας, το κριτήριο για την επένδυση στο Αμύνταιο είναι καταρχάς να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για την αναβάθμιση της μονάδας, αλλά και η κοινοπραξία ή η εταιρεία να προμηθεύει ρεύμα με ειδικούς όρους μέσω διμερούς συμβολαίου και να μπορούν να εξασφαλίζουν σε βάθος χρόνου, ρεύμα σε χαμηλότερη και σταθερή τιμή για τις βιομηχανίες.
Όπως έχει γίνει γνωστό, η πρόταση της Μυτιληναίος προβλέπει την καταβολή 110 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του εργοστασίου και περιλαμβάνει την υπογραφή σύμβασης προμήθειας ενέργειας για την Αλουμίνιον 12ετούς διάρκειας. Επίσης, η εταιρεία έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο σχήμα και άλλες βαριές ενεργοβόρες βιομηχανίες. Επίσης, από την πλευρά του ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα προτείνει να αναλάβει το κόστος αποκατάστασης και αναβάθμισης των δύο μονάδων του Αμυνταίου έναντι μακροχρόνιας σύμβασης για την απορρόφηση της παραγόμενης ισχύος σε προσυμφωνημένη τιμή. Η πρόταση από το σχήμα του ομίλου Κοπελούζου με την κινεζική Shenhua διαφοροποιείται, καθώς το σχέδιο περιλαμβάνεται μεν η αναβάθμιση του λιγνιτικού σταθμού αλλά έναντι εισόδου του σχήματος με μετοχικό ποσοστό. Δηλαδή, το κοινό σχήμα της ΔΕΗ με τους επενδυτές θα πουλά το παραγόμενο ρεύμα στο σύστημα ή με διμερή συμβόλαια σε μεγάλους καταναλωτές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr