Στόχος της πρότασής που εντάσσεται στη συνολική στρατηγική που παρουσίασε ο κ. Μυτιληναίoς μιλώντας σε επενδυτές τις προηγούμενες ημέρες, όπως επισημαίνεται, είναι η διαμόρφωση συνθηκών για μια ανταγωνιστική ΔΕΗ αλλά και διασφάλιση της βιωσιμότητας της Ελληνικής βιομηχανίας.
Στο πλαίσιο αυτό η «διπλή» αυτή πρόταση προβλέπει σύμφωνα με πληροφοριες ότι:
• Η Μυτιληναίος θα καταβάλει τα κεφάλαια για την αναβάθμιση του Αμύνταιου μιας μονάδας συνολικής ισχύος 400 MW
• Θα υπογραφεί σύμβαση πώλησης ρεύματος με διάρκεια μέχρι το 2030 για 300 έως 400 μεγαβάτ και συντελεστή χρησιμοποίησης 90%. Μάλιστα σύμφωνα με το σχεδιο του κ. Μυτιληναίου δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής και άλλων βιομηχανιών (ενεργοβόρων) κάτι που θα καθορίσει αν θα αυξηθεί και ο συντελεστής χρησιμοποίησης.
• Θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις για να συμφωνηθούν οι όροι της σύμβασης στο πλαίσιο των νόμων και των κανόνων της αγοράς
• Η σύμβαση μπορεί να αξιοποιηθεί και για την επίτευξη των μνημονιακών στόχων, δηλαδή να αφαιρεθεί το μερίδιο της Υψηλής Τάσης (έως και 20%) από τους υποχρεωτικούς στόχους για τη μείωση των μεριδιών της ΔΕΗ στη λιανική αγορά
• Κατασκευή των έργων αναβάθμισης άμεσα χωρίς καθυστερήσεις από τη Μυτιληναίος (ΜΕΤΚΑ)
Τα οφέλη
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το βασικό όφελος για τη βιομηχανία είναι το ότι θα διαμορφώσει ένα σταθερό περιβάλλον κόστους λειτουργίας μέσα από μακροχρόνια διμερή συμβόλαια.
Από την άλλη η ΔΕΗ καταφέρνει να συνεχίσει τη λειτουργία ενός εργοστασίου με δυο μονάδες που βρισκόταν σε διαδικασία παραγωγικής συρρίκνωσης. Επιπλέον αντλεί κεφάλαια για τις αναγκαίες επενδύσεις, και μπορεί να αποκτήσει αναβαθμισμένη μονάδα που μπορεί να διεκδικήσει ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθέσιμης Ισχύος). Τέλος διασώζονται 1000 θέσεις εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί βάσει της συμφωνίας με τους θεσμούς η ΔΕΗ Θα πρέπει να κλείσει το Σταθμό Αμυνταίου που ήδη έχει μπει σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας ενώ πρέπει σταδιακά να αποσυρθεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr