Αναλυτικότερα, το έργο συνδυάζει παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και αποθήκευσή της σε συσσωρευτές προκειμένου οι καταναλωτές να τροφοδοτούνται και σε περιόδους που οι ανανεώσιμες πηγές (ήλιος και άνεμος) δεν είναι διαθέσιμες ή δεν επαρκούν. Αποτελείται από μια ανεμογεννήτρια ισχύος 800 κιλοβάτ, φωτοβολταϊκό 160 κιλοβάτ και μπαταρία με αποθηκευτική ικανότητα 2,4 μεγαβατωρών που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού για μιάμιση περίπου ημέρα, σε περίοδο χαμηλής ζήτησης, που είναι ο χειμώνας καθώς το καλοκαίρι τα φορτία αυξάνονται λόγω τουρισμού.
Υπολογίζεται ότι συνολικά στη διάρκεια του έτους το έργο θα καλύπτει το 80 - 85 % των αναγκών του νησιού, ενώ θα υπάρχουν ημέρες και ώρες που το σύνολο της ζήτησης της Τήλου θα καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές και θα υπάρχει περίσσεια ενέργειας, η οποία θα διοχετεύεται στην Κω μέσω της υπάρχουσας υποβρύχιας διασύνδεσης. Μία ακόμη σημαντική για τους κατοίκους συνιστώσα είναι ότι από το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να εκλείψουν οι συχνές διακοπές ρεύματος που παρατηρούνταν τις προηγούμενες χρονιές κατά τις περιόδους υψηλής ζήτησης.
Εκτός από το σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης της ενέργειας το έργο περιλαμβάνει σύγχρονα συστήματα πρόγνωσης και ελέγχου της αιολικής και φωτοβολταϊκής παραγωγής, αλλά και ενεργά συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου της ζήτησης μέσω της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών ενέργειας σε πλήθος τοπικών καταναλωτών (νοικοκυριά και επιχειρήσεις).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr