Σύμφωνα με τον ίδιο η συμφωνία αυτή ήταν «αναπόδραστη» καθώς υπήρχε καταδίκη της Ελλάδας για τους λιγνίτες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Εμείς αυτή την απόφαση συζητήσαμε. Σε σχέση με τη μικρή ΔΕΗ που ιδιωτικοποιούσε το 25% της παραγωγής στους λιγνίτες, τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο» υποστήριξε ο κ. Σταθάκης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι το νέο μνημόνιο που αποκαλύφθηκε τα τελευταία 24ωρα δεν προβλέπει πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ σε περίπτωση που δεν κριθεί ικανοποιητικό το αποτέλεσμα από την πώληση του 40% των λιγνιτικών σταθμών αλλά «αυτό που λέει ρητά είναι για επιπρόσθετα δομικά μέτρα».
«Η κεντρική ιδέα της συζήτησης είναι ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα των λιγνιτών δεν γίνονται με την τρόικα αλλά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» συνέχισε ο κ. Σταθάκης.
Σε ερώτηση για την αρνητική στάση που ακολουθούσε παλαιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από ιδιωτικοποιήσεις -όπως αυτή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που επιχειρήθηκε να πουληθεί από τη ΝΔ για 300 εκατ. αλλά τελικά αποκρατικοποιήθηκε έναντι 45 εκατ- και αν αυτή επιφέρει ένα «αόρατο» κόστος για τους Έλληνες φορολογούμενους, ο κ. Σταθάκης απάντησε:
«Κάποιες ιδιωτικοποιήσεις έχουν τεθεί εκ των πραγμάτων, είτε αναπόδραστα -σας θυμίζω την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη ΔΕΗ- είτε γίνονται στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που έχουμε κάνει το 2015 με τους εταίρους. Δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει ότι από τη στιγμή που έχουμε προχωρήσει σε ένα πλαίσιο συμφωνίας, αυτό το πλαίσιο συμφωνίας να το τηρήσουμε» προβλέποντας ότι θα υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον για το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. «Υπομονή μέχρι τέλος Ιανουαρίου και θα έχουμε μια εικόνα» είπε ο υπουργός Ενέργειας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr