Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις προσπάθειες μείωσης των απλήρωτων οφειλών ο «κουμπαράς» παραμένει μεγάλος φτάνοντας στα 2,4 δισεκ. περίπου. Το νούμερο αυτό, έχει οδηγήσει τους θεσμούς στο να βάλουν το θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων ζητώντας άμεση λύση. Ο λόγος είναι ότι αν δεν υπάρξει ρύθμιση και ξεκαθάρισμα των οφειλών με πιέσεις στους κακοπληρωτές, δεν μπορεί να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος για μείωση κατά 50% του ποσοστού της εταιρίας στην αγορά. Με άλλα λόγια οι οφειλές κρατούν δεμένους πελάτες στη ΔΕΗ και έτσι δεν μπορεί να ανοίξει η αγορά.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο ζητεί ενεργοποίηση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για τη διαχείριση του χρέους αυτού.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ είχε αποφασίσει την πρόσληψη ειδικού συμβούλου αλλά και μέτρα κατά των στρατηγικών μεγάλων κακοπληρωτών. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν υπάρχει πρόοδος στο όλο θέμα με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τα χρέη. Παράλληλα όμως και η «δεξαμενή» των μικρο – οφειλετών είναι κι αυτή μεγάλη. Μάλιστα εσχάτως παρατηρείται μια τάση, όσα νοικοκυριά χρωστούν πάνω από 1000 ευρώ, να κατεβάζουν οριακά την οφειλή τους σε επίπεδα κάτω του χιλιάρικου για να αποφύγουν τη διακοπή ρεύματος. Ωστόσο δεν εξοφλούν το χρέος ούτε προχωρούν σε σταθερές πληρωμές στη βάση ρύθμισης με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία περίπου 1,6 εκατομμύρια οφειλέτες είναι εκτός ρύθμισης. Από αυτούς το 1 εκατομμύριο χρωστάει ως 500 ευρώ (περίπου 1 εκατομμύριο πελάτες), με τις οφειλές τους να είναι στα 125 εκατ. ευρώ περίπου. Την ίδια ώρα περίπου 83.000 πελάτες της εταιρίας έχουν οφειλές που αθροιστικά φτάνουν τα 485 εκατ. ευρώ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr