Παράλληλα, στην ανακοίνωση της Επιχείρησης για τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Εμμανουήλ Παναγιωτάκης στέλνει τελεσίγραφο για την ανάκτηση των ΥΚΩ, αναφέροντας εμμέσως πλην σαφώς πως, αν δεν πάρει η εταιρία τα χρήματα που διεκδικεί, θα αναγκαστεί να προσφύγει στη Διαιτησία. Την ίδια ώρα, ο κ. Παναγιωτάκης γνωστοποίησε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα προσληφθεί -με κάποια καθυστέρηση από τις αρχικές χρονικές προβλέψεις- ο εξειδικευμένος σύμβουλος που θα διαχειριστεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες ανέρχονται στα 676 εκατ. ευρώ, έναντι 759 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2016.
Τα αποτελέσματα
Συγκεκριμένα, η εταιρία ανακοίνωσε μείωση της λειτουργικής της κερδοφορίας κατά 46,8% στα 284,7 εκατ. ευρώ, μείωση της προ φόρων κερδοφορίας κατά 54,2% στα 42,3 εκατ. ευρώ και μείωση της καθαρής κερδοφορίας της κατά 74,8% στα 14,4 εκατ. ευρώ. Αφαιρώντας τα έσοδα ύψους 172,2 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο έγραψε ζημιές της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με τις ΥΚΩ, ο κ. Παναγιωτάκης είπε: «Για την ανάκτηση από την εταιρία των ποσών που έχει δαπανήσει τα προηγούμενα χρόνια (μετά το 2011) για ΥΚΩ η γνωμοδότηση της ΡΑΕ για ποσό της τάξης των 360 εκατ. ευρώ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ηδη έχουν υποβληθεί οι απόψεις της ΔEΗ, με την επιδίωξη επίλυσης της διαφοράς με διάλογο ή έστω με προσφυγή σε Διαιτησία».
«Βαρίδια»
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Επιχείρησης αποδίδει τη μείωση της κερδοφορίας σε «εξωγενείς παράγοντες», δηλαδή στο ΥΠΕΝ και τη ΡΑΕ, που με τα μέτρα που έλαβαν, δηλαδή την πρόσθετη χρέωση για την κάλυψη του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), κόστισαν στη ΔΕΗ 170,3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι αιχμές του κ. Παναγιωτάκη αφορούσαν και τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, καθώς, όπως σημείωσε, η εταιρία ζημιώθηκε με 34,3 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr