Την είδηση επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Μπουλαξής, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως η Αρχή θα εισηγηθεί να μη μετακυλιστεί η πρόσθετη επιβάρυνση στους καταναλωτές. Αντίθετα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «να αξιοποιηθούν και άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως είναι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου που καίγεται στα νησιά και η αξιοποίηση των μειώσεων του κόστους παραγωγής μελλοντικά λόγω των διασυνδέσεων των νησιών».
Τα ανακτήσιμα της ΔΕΗ
Οι ΥΚΩ περιλαμβάνονται σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού και είναι ίδιες ανεξαρτήτως παρόχου. Στη συντριπτική τους πλειονότητα αφορούν τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπου οι μονάδες χρησιμοποιούν καύσιμο (μαζούτ), το οποίο είναι ακριβότερο από το ενεργειακό μίγμα στο διασυνδεδεμένο σύστημα (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά).
Σε αυτό το πλαίσιο, το ποσό που θα πρέπει να ανακτήσει η ΔΕΗ για τα έτη 2012-2015 προέκυψε από το γεγονός ότι, για τη συγκεκριμένη περίοδο, η χρέωση (και επομένως τα αντίστοιχα έσοδα από τους λογαριασμούς) υπολογιζόταν με μία μεθοδολογία που δεν κάλυπτε τα πραγματικά έξοδα για την ηλεκτροδότηση των νησιών.
Εκτός από τον τρόπο ανάκτησης, η ΡΑΕ είχε αναλάβει να επαναπροσδιορίσει το σχετικό ποσό - μάλιστα, ο έλεγχος περιλαμβανόταν στα 113 προαπαιτούμενα που καλείται να κάνει πράξη η κυβέρνηση, με βάση την έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή υπολόγισε τα ανακτήσιμα για τη ΔΕΗ στα 360 εκατ. ευρώ, με το συγκεκριμένο νούμερο να είναι αρκετά χαμηλότερο από τα 735,09 εκατομμύρια που εκτιμά ότι θα πρέπει να λάβει η δημόσια επιχείρηση.
Αλλαγές στον υπολογισμό
Στο πλαίσιο της ίδιας εισήγησης της ΡΑΕ περιλαμβάνεται επίσης η αναμόρφωση του τρόπου χρέωσης, ώστε να μην εκτινάσσεται η αντίστοιχη επιβάρυνση με την αύξηση της κατανάλωσης και τη μετάβαση σε ανώτερη κλίμακα. Με βάση το ισχύον καθεστώς, όταν κάποιος καταναλωτής ξεπεράσει κάποια από τις κλίμακες χρέωσης (π.χ. 1.600 κιλοβατώρες) τότε δεν επιβαρύνεται με τη μεγαλύτερη χρέωση μόνο για τις κιλοβατώρες που ξεπερνούν αυτό το όριο, αλλά για το σύνολο της κατανάλωσής του.
Η νέα πρόταση της ΡΑΕ είναι η μεγαλύτερη χρέωση να μην καλύπτει το σύνολο της κατανάλωσης, κάτι που εξάλλου ο πρόεδρος της Αρχής είχε χαρακτηρίσει «στρεβλό» τρόπο υπολογισμού, μιλώντας πριν από μήνες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Αντίθετα, όπως δήλωσε τώρα στην ΕΡΤ, με τον καινούργιο τρόπο υπολογισμού θα έχουν σημαντική ελάφρυνση της τάξης ακόμη και του 30% οι καταναλωτές που έχουν καταναλώσεις τετραμήνου από 1.600 μέχρι και 3.500-4.000 κιλοβατώρες.
Κοινωνικό τιμολόγιο
Η εισήγηση θα περιλαμβάνει όμως και σημαντικές αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), ώστε να προστατεύονται οι πραγματικά ευάλωτες κατηγορίες καταναλωτών.
Έτσι, προτείνει αυστηροποίηση των κριτηρίων ένταξης, καθώς στα εισοδηματικά κριτήρια που ήδη ισχύουν θα προστεθούν και η ακίνητη περιουσία, όπως και οι τραπεζικές καταθέσεις.
Την ίδια στιγμή, θα συστήσει στο ΥΠΕΝ να καθιερώσει τέσσερις κατηγορίες δικαιούχων του ΚΟΤ, οι οποίες θα έχουν έκπτωση 20%, 40%, 60% και 80% επί του κανονικού τιμολογίου ρεύματος. Στην κατηγορία με έκπτωση 80% θα εντάσσονται οι δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr