Τις δηλώσεις αυτές έκανε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης της εταιρίας για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ. Τόνισε δε ότι «το μνημόνιο δεν είναι γραμμένο σε πέτρα».
Ο κ. Παναγιωτάκης επέμεινε κατ' αρχήν στα σχέδιά του για τις συμπράξεις με τρίτες εταιρίες, στα οποία φάνηκε να συμπεριλαμβάνει και τη δημιουργία 6ης μονάδας στον 'Αγιο Δημήτριο. Είπε ότι η λίστα με τις προς πώληση μονάδες θα καταρτιστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Αν στη λίστα αυτή περιλαμβάνεται και η Μελίτη, τότε είναι προφανές ότι θα πρέπει να βγει σε διαγωνισμό» δήλωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να υλοποιηθεί το σχέδιο με τη κινεζική CMEC. Για τον ίδιο πάντως σοβαρός λόγος για να μην προχωρήσει η συμφωνία με τη CMEC είναι οι εξελίξεις στο ορυχείο της Βεύης: «Αν υπάρξει εμπλοκή με την παραχώρηση του λιγντικού πεδίου της Βεύης, τότε δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στο project Μελίτη, καθώς τίθεται σε αμφιβολία η τροφοδοσία με λιγνίτη ακόμα και της υφιστάμενης μονάδας Μελίτη 1» δήλωσε.
Ας σημειωθεί ότι πριν από περίπου 1 1/2 μήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι σκοπεύει να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό για το ορυχείο, παρότι ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε ολοκληρωθεί. Ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ότι ο υπουργός πρέπει να λύσει σύντομα την εκκρεμότητα αυτή.
Aκόμα τόνισε ότι οι μονάδες που θα πωληθούν, πρέπει να είναι en bloc με τα ορυχεία και ότι ότι δεν μπορεί να πουληθεί πχ μία μονάδα από έναν σταθμό και μία μονάδα από άλλο λιγνιτικό συγκρότημα. Ο κ. Παναγιωτάκης κράτησε κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά τις πέντε μονάδες στο σταθμό του Αγίου Δημητρίου, αφήνοντας να εννοηθεί μόνον ότι προκρίνει τη σύσταση κοινοπραξίας με ιδιώτες για τη δημιουργία νέας μονάδας, του Αγίου Δημητρίου VI. Είπε ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα αν συμπεριληφθεί στη λίστα γιατί τροφοδοτείται από το ίδιο ορυχείο με την Πτολεμαΐδα.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ δήλωσε επίσης ότι ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν οι λιγντιτικές μονάδες που θα πωληθούν θα υπαχθούν στο καθεστώς των ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ηλεκτρισμού).
Επενδύσεις
Εξέφρασε πάντως ανησυχία για τη συνεχή μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και είπε ότι αν δεν γίνουν επενδύσεις σε νέες μονάδες και σε εκσυγxρονισμό ορισμένων από τις υφιστάμενες τόσο το μερίδιο του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο θα πέσει λίγο μετά το 2020 γύρω στο 20%.
Αναφερόμενος στα σχέδιά του για τις εταιρίες με το χαρτοφυλάκιο πελατών δήλωσε ότι στα μέσα Ιουνίου ή το αργότερο τον Ιούλιο θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την πώληση μίας τουλάχιστον τέτοιας εταιρίας, με πελατολόγιο της τάξης των 400.000-450.000 καταναλωτών και «προίκα» την τιμή προμήθειας ηλεκτρισμού, μία σχεδόν σταθερή τιμή που θα διαμορφώνεται κάτω από την Οριακή Τιμή στη χονδρική και πάνω από την τιμή των ΝΟΜΕ.
Από τις δηλώσεις φάνηκε η ανησυχία του κ. Παναγιωτάκη για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας, καθώς μοιάζει απίθανο η ΔΕΗ να χάσει το 25% της πελατείας της ως το τέλος του 2017 ή 4,8 εκατομμύρια πελάτες ως το τέλος του 2019, με βάση τις δεσμεύσεις του μνημονίου.
Τον Ιούνιο η πώληση του 25% του ΑΔΜΗΕ
Τον επόμενο μήνα θα εισπράξει η ΔΕΗ το τίμημα από τη πώληση του ΑΔΜΗΕ, τα 320 εκατ ευρώ από τη State Grid και τα 295,6 εκατ. ευρώ από τη «ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ», ενώ τα ίδια κεφάλαια της επιχείρησης θα μειωθούν κατά 491 εκατ. ευρώ εξ αιτίας της απόσχισης, όπως ανακοινώθηκε χθες στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ.
Η συνέλευση ενέκρινε την πώληση του 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στην εταιρία του δημοσίου «ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ», ενώ η απόφαση για την εξασφάλιση των απαιτήσεων από τη ΛΑΡΚΟ, θέμα που επίσης περιλαμβανόταν στην ατζέντα, αναβλήθηκε για τις 12 Ιουνίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι με τη νέα συμφωνία μετόχων, η κινεζική State Grid, η οποία αποκτά 24% στον ΑΔΜΗΕ, θα διορίζει ένα εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο, τον Οικονομικό Διευθυντή (CFO).
Εν τω μεταξύ ως τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την είσοδο της Ενεργειακής Συμμετοχών στο Χρηματιστήριο, εταιρίας με μετόχους τους σημερινούς μετόχους της ΔΕΗ, στον έλεγχο της οποίας περνά το 51% του ΑΔΜΗΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr