Το πρώτο αφορά στην πώληση του 17% της ΔΕΗ. Όπως παραδέχθηκε χθες στη βουλή ο κ. Σταθάκης η συζήτηση με τους δανειστές για το 17% γίνεται στο πλαίσιο του Υπερταμείου και εάν θα μεταφερθεί το ποσοστό αυτό από το ΤΑΙΠΕΔ, που έχει ως καταστατική αρχή την ιδιωτικοποίηση αποκλειστικά.
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι υπάρχει κάθετη άρνηση των δανειστών να φύγει από το ΤΑΙΠΕΔ το 17%.
Το δεύτερο μέτωπο αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς και πώς αυτή θα επιτευχθεί.
Εδώ είχαμε χθες αποκαλύψεις από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, ο οποίος παραδέχθηκε ευθέως ενώπιον των μελών της Επιτροπής της Βουλής ότι ασκούνται πιέσεις από τους δανειστές για την πώληση μονάδων και μάλιστα όχι μόνο λιγνιτικών αλλά και υδροηλεκτρικών. «Δεν οδηγεί πουθενά η πώληση μονάδων που λένε οι δανειστές, δεν υπάρχει τέτοια επάρκεια ειδικά σε υδροηλεκτρικά που ζητούν» τόνισε χθες στη βουλή ο κ. Παναγιωτάκης.
Σημειώνεται ότι από πλευράς κυβέρνησης, το αρμόδιο υπουργείο έχει δηλώσει ότι δεν συζητά πωλήσεις μονάδων.
Η εν εξελίξει διαπραγμάτευση παραμένει ανοιχτή λοιπόν ως προς το σκέλος των ενεργειακών. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες πάντως, φαίνεται ότι στο τεχνικό σκέλος υπάρχει μια σύγκλιση. Συγκεκριμένα, όλα δείχνουν ότι κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν στην αύξηση των ποσοτήτων των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, που αυτή τη στιγμή είναι το επίσημο εργαλείο για το άνοιγμα της αγοράς, έχουν ήδη συμφωνηθεί. Επίσης φαίνεται ότι οι δανειστές δεν άσκησαν «βέτο» στην πρόταση της ΔΕΗ για σύσταση εταιρειών λιανικής, αν και στην πραγματικότητα αμφισβητείται κατά πόσο είναι εφικτή η υλοποίηση του εγχειρήματος που παρουσιάζει σοβαρά κενά (όπως πχ πως θα πειστούν οι πελάτες να παραμείνουν στις νέες εταιρείες).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr