Η Αθήνα σταθμίζει τις πολιτικές αντοχές της και προσπαθεί να διαμορφώσει ένα πλαίσιο προτάσεων μέχρι το τέλος της εβδομάδας με σειρά υποχωρήσεων σε σειρά θεμάτων.
Είναι ενδεικτικό ότι χθες το Μέγαρο Μαξίμου παραδέχτηκε ότι έχει υλοποιηθεί μόλις το 1/3 των προ απαιτουμένων επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείο Bloomberg. Σε άτυπη ενημέρωση, πιο συγεκριμένα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το 33% με 35% των συμφωνηθέντων έχει ήδη υλοποιηθεί, ενώ ένα 40% βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα αποτελούν θέματα πολιτικής διαπραγματεύσης που διεξάγεται μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.
Συγκεκριμένα το Μαξίμου κάνει λόγο για άμεση υλοποίηση του υπόλοιπου 40% των συμφωνηθέντων σημειώνοντας ότι είναι «θέμα ολίγων ημερών».
«Τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα αποτελούν τα "μεγάλα αγκάθια" καθώς αφορούν εργασιακά, δημοσιονομικά και ενεργειακά» διαπιστώνουν στελέχη της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «αυτά παραμένουν ως εκκρεμότητες πάνω στο τραπέζι και, συνεπώς, τίποτα δεν είναι συμφωνημένο, μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα».
Κλειδί η ΔΕΗ
Στην προσπάθεια να ξεκλειδώσει η διαπραγμάτευση, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι τα «κλειδιά». Το ένα αφορά το αφορολόγητο που οι Θεσμοί θέλουν να ισοσταθμιστεί με το όριο φτώχειας δηλαδή κοντά στα 6.000 ευρώ περίπου. Με τους υπολογισμούς των ξένων τεχνοκρατών, για κάθε 300 ευρώ «κούρεμα» στην έκπτωση φόρου ο Κρατικός Προϋπολογισμός κερδίζει περίπου 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 900 εκατ. ευρώ.
Το δεύτερο, αφορά το σχέδιο ανοίγματος της αγοράς ενέργειας με επαναφορά σχεδίου για μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ (που είναι άμεσου ενδιαφέροντος για τη Γερμανία). Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Reporter.gr, πηγή με γνώση της διαπραγμάτευσης, «αν ικανοποιηθούν οι Γερμανοί με τη ΔΕΗ, κλείνουν όλα. Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε όταν τελικά ενδώσαμε στο υπερταμείο». Είναι προφανές ότι εν όψει γεωπολιτικών ανακτατάξεων στο τρίγωνο ΗΠΑ – Γερμανίας – Ρωσίας πρώτης προτεραιότητας θέμα για το Βερολίνο είναι η πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια. Μάλιστα εκεί εντάσσεται και το σήριαλ με το ΔΕΣΦΑ και τη ΔΕΠΑ που οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης ναυάγησαν τα τελευταία χρόνια μιας και οι επίδοξοι μνηστήρες δεν ήταν «γερμανικής έγκρισης».
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στο τελευταίο μνημόνιο αλλά και στο νόμο 4389/2016 καταγράφεται στο άρθρο 135 (για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ), ότι "σκοπός του μηχανισμού είναι η ανακατανομή των μεριδίων στην λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα, των μεριδίων της ΔΕΗ και των εναλλακτικών παρόχων, από το ποσοστό που κατείχε τον Αύγουστο του 2015 η ΔΕΗ σε ποσοστό μικρότερο του 50%, μέχρι και το έτος 2019". Μέχρι τώρα ο στόχος αυτός παραμένει άπιαστος και δεν εξυπηρετείται το πνεύμα των θεσμών που επιδιώκουν να ανοίξει η πρόσβαση άλλων παρόχων στις φτηνές πηγές ενέργειας, τους λιγνίτες και τις υδατοπτώσεις.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr