Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο μετασχηματισμός του Ομίλου – με τις 5 εταιρείες να έσονται «εις σάρκα μίαν»- αποτελεί το μοναδικό εξελικτικό βήμα για το αύριο των παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Και αυτό γιατί κατοχυρώνει διαδικασίες διαρκούς εξέλιξης μέσω της προσαρμογής στα νέα κάθε φορά δεδομένα και επιτρέπει στους πηδαλιούχους να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις που επιβάλλουν κάθε φορά αυτά τα δεδομένα.
Σύμφωνα με τα reports των χρηματιστηριακών, κατά τη χθεσινή ενημέρωση που έγινε για το μετασχηματισμό η διοίκηση δήλωσε ότι αναμένει για το 2017 κύκλο εργασιών 1,5 - 1,7 δισ. ευρώ, EBITDA 300 - 330 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 200 εκατ. ευρώ με τις ελεύθερες ταμειακές ροές κοντά στα EBITDA (300 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τη Beta, η νέα δομή θα ενισχύσει τις ελεύθερες ταμειακές ροές, με βελτιώσεις στο κομμάτι της φορολογίας και των συνεργειών. Επίσης, η διοίκηση τόνισε ότι θα υπάρξει σταθερή μερισματική πολιτική με δεδομένες τις ισχυρές ταμειακές ροές. Η Euroxx σημειώνει ότι οι συνολικές συνέργειες από τη συγχώνευση θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 20 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν, ενώ τονίζει ότι σύμφωνα με το πενταετές πλάνο του ομίλου προβλέπεται μηδενικός δανεισμός και ταμείο 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2021. Η Alpha Finance τονίζει, εξάλλου, ότι η διοίκηση θα λάβει σοβαρά υπ'όψιν της την αποτίμηση που θα δοθεί από τους συμβούλους (Barclays, Nomura).
Από κει και πέρα, χωρίς καμία αμφιβολία το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον υποχρεώνει τους διοικούντες σε πρωτοβουλίες μεγάλου βεληνεκούς, με γνώμονα πάντα την ανταπόδοση αξίας σε όλους τους εταίρους.
Το νέο σχήμα που θα προκύψει από την συγχώνευση θα έχει το κρίσιμο μέγεθος, τη βαθιά γνώση και εμπειρία, τη στρατηγική υπεροχή, την οικονομική και διαπραγματευτική δύναμη αλλά και θα μπορεί εξ αυτού του λόγου να ανταποκριθεί στη δυναμική και τις συνεχείς εναλλαγές των διεθνών αγορών. Στα συν του νέου σχήματος χρειάζεται να προσμετρηθεί και το γεγονός της πλήρους ενσωμάτωσης των δραστηριοτήτων σε μία απλοποιημένη, ευέλικτη αλλά μεγάλου μεγέθους εταιρική δομή.
Τα επιχειρήματα που μπορούν να συνηγορήσουν όχι μόνο υπέρ της συγχώνευσης αλλά για τα πολλά οφέλη της συγχώνευσης είναι:
- Η δυνατότητα βελτιωμένης ευελιξίας των ταμειακών ροών μέσα από την εξασφάλιση ότι τα κεφάλαια θα διατίθενται σε έργα με την μεγαλύτερη ανταπόδοση αξίας
- Η ευκαιρία για αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της υλοποίησης λειτουργικών και χρηματοοικονομικών συνεργειών
- Η σταθεροποίηση των ταμειακών ροών, καθώς οι θυγατρικές θα έχουν πρόσβαση σε συμπληρωματικές ταμειακές ροές αλλά και η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους μέσω της βελτιστοποίησης της κεφαλαιακής διάρθρωσης και την καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Το νέο σχήμα δίχως άλλο οδηγεί στην ισχυροποίηση του ισολογισμού και της κερδοφορίας μέσω της μείωσης του χρηματοοικονομικού κόστους, λειτουργικών και άλλων συνεργιών κλπ. Αυτό δημιουργεί συνθήκες για την δραστική μείωσης του δανεισμού έως και μηδενισμό στο άμεσο μέλλον (επίτευξη άριστων οικονομικών δεικτών), καθώς και πλήρη ευελιξία για την προώθηση μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Τέλος, ας μην μας διαφεύγει και το στοιχείο της προοπτικής μείωσης του χρηματοοικονομικού κόστους (π.χ η αναμενόμενη μείωση του επιτοκίου δανεισμού λόγω της ισχυροποίησης του ισολογισμού και του ίδιου του μεγέθους της νέας εταιρείας καθώς και μέσω της διεύρυνσης των πηγών χρηματοδότησής της).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr