Σύμφωνα με Τα Νέα, τα τελευταία 24ωρα το θερμόμετρο έχει ανέβει κατακόρυφα και ενόψει της λήξης της εγγυητικής επιστολής των Αζέρων στις 30 Σεπτεμβρίου οι θεσμοί ασκούν ισχυρές πιέσεις στο Μαξίμου να παρέμβει στη διελκυστίνδα υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αζέρων της SOCAR.
Δείγμα των διακρατικών διαστάσεων που έχει προσλάβει το θέμα είναι το ραντεβού που ζητούν οι Αζέροι με τον πρωθυπουργό «και μόνο με αυτόν», όπως ανέφερε χθες πηγή της SOCAR στο κρατικό πρακτορείο της χώρας ΑΡΑ, απαντώντας προφανώς στις πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να τους παραπέμπει στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.
«Ζητάμε απάντηση σε ένα μόνο ερώτημα, κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θέλει την παρουσία της SOCAR στην ελληνική οικονομία ως ενός μεγάλου επενδυτή», αναφέρει στο πρακτορείο η ίδια πηγή.
Το ίδιο άρθρο φιλοξενεί και δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της SOCAR Greece Ανάρ Μαμάντοφ, ο οποίος θέτει εμφατικά και πάλι ζήτημα μείωσης του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ. «Η αξία του ΔΕΣΦΑ έχει μειωθεί κατά 40%-50% έπειτα από τη νομοθετική παρέμβαση στην οποία προέβη ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος (σ.σ. περιορίζοντας την περιουσιακή βάση της ελληνικής εταιρείας) κι αν αυτό δεν αλλάξει, θα πάψουμε πλέον να ενδιαφερόμαστε» τονίζει ο Μαμάντοφ.
Μείωση ωστόσο τιμήματος δεν προβλέπεται, αφού αυτό θα σήμαινε αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, άρα ακύρωσή του, και προκήρυξη νέου. Αν η ελληνική πλευρά δεν δώσει ισχυρό αντάλλαγμα (π.χ. μεγαλύτερη από το 23,2% αύξηση στην ταρίφα χρήσης δικτύου που ανακοίνωσε η ΡΑΕ, αποζημίωση κ.ο.κ.) η αποχώρηση θεωρείται εξαιρετικά πιθανή για τους Αζέρους όσο και για τον έτερο υποψήψιο μνηστήρα, τους Ιταλούς της SNAM. Αλλωστε οι τελευταίοι δέχονται να εμπλακούν στο ντιλ μόνο υπό τον όρο παραμονής και της SOCAR.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr