Απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις επιχειρεί να δώσει αφενός με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με την κινεζική CMEC για την κατασκευή της δεύτερης μεγαλύτερης λιγνιτικής μονάδας μετά την Πτολεμαΐδα, του εργοστασίου Μελίτη ΙΙ στη Φλώρινα, με αμιγώς κινεζική χρηματοδότηση 750 εκατ. ευρώ, αφετέρου με κινήσεις εξωστρέφειας.
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά Τα Νέα, χωρίς κεφάλαια από νέες διεθνείς δραστηριότητες δεν υπάρχει περίπτωση η ΔΕΗ να καλύψει τις δρομολογημένες από το Μνημόνιο απώλειες που θα υποστεί ο τζίρος της από την υποχρεωτική μείωση στο μισό του μεριδίου της (από 90% σε 49%) ώς το 2019.
Στην πρώτη αυτή σύμπραξη της ΔΕΗ με ξένο παίκτη, η επιχείρηση θα εισφέρει τη λιγνιτική μονάδα Μελίτη Ι στη Φλώρινα, οι δε Κινέζοι θα χρηματοδοτήσουν κατά 100%, δηλαδή με 700 εκατ. ευρώ, την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ.
Τόσο το ένα, όσο και το άλλο εργοστάσιο, θα τροφοδοτούνται με πρώτη ύλη από τα ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία της περιοχής, σε πρώτη φάση της Αχλάδας στη Φλώρινα (Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας ΑΕ).
Στο σχήμα πιθανώς να συμμετάσχουν και οι όμιλοι Ακτωρ και ΓΕΚ--ΤΕΡΝΑ που έχουν εμπλοκή στα λιγνιτικά κοιτάσματα της ευρύτερης περιοχής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr