Η αναβολή αποδίδεται από κύκλους της ΔΕΗ στο αίτημα των υποψηφίων επενδυτών για παράταση προκειμένου να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που δεν πρόλαβαν εξ αιτίας των ασφυκτικών προθεσμιών. Ωστόσο, οι πραγματικοί λόγοι φαίνεται να συνδέονται με τη διχογνωμία που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης σε σχέση με την αντιμετώπιση των υποψηφίων επενδυτών, καθώς η απρόσμενη για κάποιους εκ των κυβερνώντων, συμμετοχή της Κίνας στον διαγωνισμό δεν είχε αξιολογηθεί εκ των προτέρων.
Όπως είναι ήδη γνωστό, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού της κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών, εκτός από την ιταλική TERNA και τη γαλλική RTE (θυγατρική της EDF) το ενδιαφέρον των οποίων είχε προεξοφληθεί, εμφανίστηκαν και δύο κινεζικές εταιρίες και συγκεκριμένα η State Grid Corporation of China (SGCC) και η China Southern Power Grid. Η παρουσία των Κινέζων στον διαγωνισμό, παρά το γεγονός ότι η πρώτη εταιρία είχε εμφανισθεί και στον διαγωνισμό για το 66% του ΑΔΜΗΕ, που δεν προχώρησε, δεν ήταν αναμενόμενη.
Φέρεται να έκλεισε κατά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, στο οποίο συμμετείχε και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε την δυσφορία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, που δεν διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με τον πρόεδρο της ΔΕΗ. Οι κατ’ ιδίαν επαφές του κ. Παναγιωτάκη σε Πεκίνο και Σαγκάη και η απευθείας γραμμή επικοινωνίας με τον πρωθυπουργικό κλιμάκιο, ανέτρεψαν τα δεδομένα για το επενδυτικό ενδιαφέρον του ΑΔΜΗΕ, όπως είχαν διαμορφωθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή από τις πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο κ. Σκουρλέτης φέρεται να στήριξε την επιτυχία όλου του εγχειρήματος για το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, στο ιταλικό ενδιαφέρον της ΤΕΡΝΑ και σε αυτό το πλαίσιο ανέπτυξε σειρά επαφών με την ιταλική πλευρά προκειμένου να το διασφαλίσει πλήρως πριν βγει η προκήρυξη στον αέρα, κάτι που τελικά πέτυχε.
Έτσι, αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί ένα είδος κοινού μετώπου, Σκουρλέτη και Ιταλών της ΤΕΡΝΑ και ένα άλλο μέτωπο, Παναγιωτάκη, ΤΑΙΠΕΔ και Κινέζων το οποίο φέρεται να έχει τη στήριξη και του Μαξίμου. Ανεξάρτητα από το ποια γραμμή τελικά θα επικρατήσει σε πολιτικό επίπεδο, η τελική μάχη για το 24% του ΑΔΜΗΕ θα δοθεί μεταξύ Ιταλών και Κινέζων, με τους εξ ανατολάς επενδυτές να διαθέτουν το πλεονέκτημα της ισχυρής ρευστότητας, έναντι της κρίσης του τραπεζικού συστήματος της Ιταλίας. Τη μάχη για λογαριασμό της Κίνας θα δώσει η State Grid Corporation of China (SGCC), η οποία πληρεί τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό. Η δεύτερη κινεζική εταιρία China Southern Power Grid, θεωρείται βέβαιο ότι θα αποκλειστεί σε αυτή τη φάση, λόγω έλλειψης των απαιτούμενων κριτηρίων. Η παρουσία της φέρεται να συνδέεται περισσότερο με τις προσπάθειες της διοίκησης της ΔΕΗ να ενισχύσει το ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ προκειμένου να μεγιστοποιήσει το εισπραχθέν τίμημα. Δεν υπάρχει εξάλλου προηγούμενο σε διεθνή διαγωνισμό, δύο κινεζικές εταιρίες να ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Το πιθανότερο με βάση τους γνωρίζοντες, είναι η China Southern Power Grid να στηρίξει την προσφορά της γαλλικής εταιρίας RTE στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού μέσα από ένα κοινοπρακτικό σχήμα, διασφαλίζοντας στη θυγατρική της EDF τα απαραίτητα κεφάλαια, αφού είναι γνωστά τα οικονομικά προβλήματα της μητρικής εταιρίας.
Στο μεταξύ, αίτηση ακύρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την μεταβίβαση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή κατέθεσε χθες στο ΣτΕ η ΓΕΝΟΠ, η οποία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της θα αποστείλει στους συμμετέχοντες επενδυτές επιστολές, σχετικά με την ενσωματωμενη περιουσία των εργαζομένων στην περιουσία της ΔΕΗ, όπως αυτή έχει αναγνωρισθεί με νόμο.
Χ.Λ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr