Οι συζητήσεις μεταξύ ΕΛΠΕ και Rosneft ξεκίνησαν προ διμήνου περίπου με πρωτοβουλία της ρωσικής εταιρίας που έχει προσανατολιστεί σε μια στρατηγική απεξάρτησης από τους Traders, ενώ προ δεκαημέρου στη Μόσχα μετέβη για συνομιλίες ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης. Την περασμένη εβδομάδα η Rosneft φέρεται να ενημέρωσε τα ΕΛΠΕ για επίσπευση της υπογραφής ενός μνημονίου κατά την επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στην Αθήνα. Αυτή θα είναι και η μοναδική συμφωνία συνεργασίας σε επιχειρηματικό επίπεδο σήμερα στην Αθήνα παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Πούτιν συνοδεύεται από μια πολυπληθή ομάδα επιχειρηματιών μεταξύ των οποίων και επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ.
Το ρωσικό ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στον ενεργειακό τομέα αλλά και στον τομέα των υποδομών κάτι που ο Ρώσος πρόεδρος φρόντισε να διαμηνύσει με το άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» μια ημέρα πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα. Με την πρώτη επίσκεψή του μετά από ένα χρόνο περίπου σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ο κ. Πούτιν στέλνει και ένα μήνυμα στην Ευρώπη επαναπροσδιορισμού των σχέσεων με τη Ρωσία, μετά το πάγωμα λόγω Ουκρανίας αλλά και της στάσης της στον σχέδιο «Νότιος Αξονας» για την μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω διαδρομών που θα παρακάμπτουν την προβληματική δίοδο της Ουκρανίας.
Στο πλαίσιο της αναζήτησης αυτής της νέας εναλλακτικής διαδρομής η ρωσική πλευρά έχει προσεγγίσει την Ελλάδα και ζητάει τη στήριξή της για την προώθηση ενός νέου αγωγού South Steam ΙΙ σε μια περίοδο που το οι σχέσεις Ελλάδας και Ευρώπης έχουν βελτιωθεί και έχει ήδη «κλειδώσει» η υπόθεση του αγωγού Tap που αντιστρατεύεται τα ρωσικά συμφέροντα. Το νέο ρωσικό σχέδιο, προβλέπει την μεταφορά αερίου μέσω Ελλάδας και Ιταλίας στην Ευρώπη, με την αξιοποίηση της υπο σχεδιασμό ελληνο-ιταλικής διασύνδεσης IGI.
Η Ελλάδα έχει εκφράσει πρόθεση στήριξης του σχεδίου αυτού μέσω του Μνημονίου κατανόησης για την διερεύνηση δυνατοτήτων προώθησής του που υπέγραψαν στις 24 Φεβρουαρίου στη Ρώμη, η ΔΕΠΑ, η Εdison και η Gazprom.
Oι τρεις εταιρίες ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν μια μελέτη σκοπιμότητας μέχρι το τέλος του 2016 για την προώθηση του εν λόγω σχεδίου. Το γεγονός πάντως ότι η Ευρωπαϊκή πλευρά έχει αμφισβητήσει τη σκοπιμότητα του έργου και η πλευρά των ΗΠΑ έχει στραφεί ευθέως εναντίον του με το επιχείρημα της ενίσχυσης της εξάρτησης της ευρωπαϊκής αγοράς από το ρωσικό αέριο, υποχρεώνει την ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει γραμμή ισορροπίας.
X.Λ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr