Η κυβερνητική πρόταση για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει την μεταβίβαση του 100% των μετοχών του στο δημόσιο και στη συνέχεια την διάθεση του 20% σε στρατηγικό επενδυτή και του 29% στο Χρηματιστήριο, ποσοστά που τροποποιούνται πλέον με το 20% του στρατηγικού να ανεβαίνει στο 33% και να περιορίζεται αντίστοιχα το ποσοστό που προορίζεται για το Χρηματιστήριο.
Με τον τρόπο αυτό γίνεται πιο ελκυστικό το πακέτο για τον ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος διασφαλίζει επίσης συμμετοχή στο μάνατζμεντ καθώς θα υπάρξει συμφωνία μετόχων, που θα προβλέπει την από κοινού επιλογή με το δημόσιο του διευθύνοντος συμβούλου και την από κοινού λήψη των στρατηγικών αποφάσεων.
Η συνολικότερη αποδοχή της κυβερνητικής πρότασης για τον ΑΔΜΗΕ, θα κριθεί μέσα στο διήμερο. Σήμερα ή αύριο η Lazard θα παρουσιάσει μέσω τηλεδιάσκεψης στους θεσμούς μια προμελέτη εφαρμογής του σχεδίου. Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εμφανίζονται αισιόδοξοι, μεταφέροντας ότι από τη μελέτη που έχει κάνει η Lazard προκύπτει ότι το σχέδιο είναι εφαρμόσιμο ακόμη και με τις πιο δυσμενείς παραδοχές.
Από το αρμόδιο υπουργείο μεταφέρεται μια γενικότερη βεβαιότητα για θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις για τον ΑΔΜΗΕ και τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, που αποτελούν προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής παρά το γεγονός ότι πολλές κρίσιμοι παράμετροι των προτεινόμενων από την ελληνική κυβέρνηση προτάσεων δεν έχουν διευθετηθεί.
Η πλευρά των θεσμών πάντως έχει διατυπώσει με σαφήνεια την θέση της στις δεσμευτικές συμφωνίες με τη χώρα. Στην περίπτωση που το ισοδύναμο του ΑΔΜΗΕ δεν είναι εφαρμόσιμο τότε θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του 100% της εταιρίας και η σχετική απόφαση θα ληφθεί πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος.
Αντιστοίχως για την περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι δημοπρασίες ισχύος (nome) για την μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% το 2018 και κατά 50% το 2020 , τότε θα πρέπει να προχωρήσουν άλλα διαρθρωτικά μέτρα που θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Ο όρος αυτός, παραπέμπει για όλους στο σχέδιο “Μικρή ΔΕΗ” για την υλοποίηση του οποίου μάλιστα υπάρχει νόμος που έχει παγώσει αλλά δεν έχει καταργηθεί.
Στις διαπραγματεύσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα δεν υπήρξε κάποια σημαντική πρόοδο στο σχέδιο για τα nome , εργαλείο που η αποτελεσματικότητά του τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση απ όλες τις πλευρές, λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η ελληνική πλευρά, δεν έχει κρύψει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο επαναφοράς του σχεδίου “Μικρή ΔΕΗ” γι αυτό και παρουσίασε στους θεσμούς μια συνολικότερη πρόταση ανασύνταξης της αγοράς, με βασικό πυλώνα τη συμμετοχή της ΔΕΗ με μειοψηφικό πακέτο σε κοινοπρακτικά σχήματα με ιδιώτες στα οποία θα διαθέσει λιγνιτικές μονάδες και πιθανότητα και υδροηλεκτρικές.
Η πλευρά των θεσμών σύμφωνα με πληροφορίες εισέπραξε με καχυποψία το εν λόγω σχέδιο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει σε αυτή τη φάση κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο.
Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα πλέον, ο κίνδυνος επαναφοράς τόσο του σχεδίου “Μικρή ΔΕΗ” όσο και της 100% ιδιωτικοποίση του ΑΔΜΗΕ παραμένει υπαρκτός.
Χ.Λ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr