Ο χρόνος για την ιστορική μεταλλευτική βιομηχανία, άρχισε να μετράει αντίστροφα από τις 10 Φεβρουαρίου όταν ο ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Ε.Ε. και αρμόδιος για θέματα κρατικών ενισχύσεων Γκέρτ-Γιαν Κούπμαν, ήρθε στην Αθήνα και έθεσε "τελεσίγραφο" στην ελληνική κυβέρνηση για την άμεση επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων.
Σε διαφορετική περίπτωση, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την επιβολή προστίμου. Η εξέλιξη αυτή βρίσκει τη Λάρκο σε κατάσταση κυριολεκτικά χρεοκοπίας, με υποχρεώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τρίτους, ζημιές ύψους 95 εκατ. ευρώ οι οποίες προσαυξάνονται κατά 8 εκατ. ευρώ το μήνα καθώς το ούτως ή άλλως υψηλό κόστος παραγωγής στην παρούσα συγκυρία της χαμηλής διακύμανσης της τιμής του νικελίου έχει γίνει δυσβάσταχτο.
Σε αυτή την κατάσταση και καθώς τρέχει το «τελεσίγραφο» της Κομισιόν η κυβέρνηση καλείται να δώσει λύσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για αδιέξοδο, καθώς η οικονομική κατάσταση της Λάρκο δεν επιτρέπει την επιστροφή των απαιτούμενων κεφαλαίων προς το ελληνικό δημόσιο. Η κυβέρνηση θα πρέπει σε αυτή τη φάση να επισπεύσει τη διαδικασία κατάρτισης βιώσιμου επενδυτικού σχεδίου για την ιστορική μεταλλευτική βιομηχανία.
Η διοίκηση της εταιρίας, φέρεται να έχει επεξεργαστεί ένα τέτοιο σχέδιο το οποίο και αναμένεται να συζητηθεί στην σημερινή σύσκεψη, ήδη όμως έχει συγκεντρώσει την αντίδραση των εργαζομένων στο σκέλος που αφορά μείωση δαπανών και προσωπικού. Η διοίκηση της Λάρκο σε συνάντηση που είχε προχθές με τα πέντε σωματεία εργαζομένων, ενημέρωσε για τις εξελίξεις και έθεσε υπόψη τους πρόγραμμα περικοπών προκειμένου να επιτευχθεί μείωση του κόστους παραγωγής.
Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, οι εργαζόμενοι απέρριψαν τις προτάσεις της διοίκησης η οποία επικέντρωσε μετά από αυτό σε μειώσεις και περικοπές προνομίων σε στελέχη της επιχείρησης, περιορισμό των εργασιών που ανατίθενται σε εργολάβους καθώς και χορηγιών προς συλλόγους και τρίτους. Οι εργαζόμενοι με ανακοίνωσή τους εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επιστροφή των ποσών που έχουν χαρακτηριστεί ως κρατικές ενισχύσεις ενώ μέσω αυτής γνωστοποιούν ότι είχαν συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη και ότι αμφισβήτησε και ο ίδιος τον χαρακτηρισμό του συγκεκριμένου ποσού ως κρατική ενίσχυση. Η διαχείριση του όλου προβλήματος προϋποθέτει και λύση στο θέμα της τιμής του ρεύματος καθώς οι ανεξόφλητες οφειλές της Λάρκο προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ και τρέχουν με 5 εκατ. ευρώ το μήνα.
Χ.Λ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr