Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες αποφάσεις για τις αυξήσεις στα τέλη δικτύου που προκύπτουν από τη σημαντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου την τελευταία τριετία, με αποτέλεσμα να έχουν παγώσει ουσιαστικά, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Socar και των Ευρωπαίων επενδυτών Snam και Fluxys – Enagas στις οποίες θα πρέπει να μεταβιβάσει ποσοστό τουλάχιστον 17% προκειμένου η ΕΕ να δώσει το πράσινο φως για την έγκριση της συμφωνίας μεταβίβασης που εκκρεμεί από τον Αυγουστο του 2013.
Το ύψος των τελών δικτύου αποτελεί βασική παράμετρο του καθορισμού ρυθμιζόμενου εσόδου για τον ΔΕΣΦΑ πάνω στο οποίο η Socar έχει στηρίξει την οικονομική προσφορά της των 400 εκατ. Ευρώ για την εξαγορά του 66% της εταιρίας. Το 2013 που υπογράφηκε η συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, το ρυθμιζόμενο έσοδο καθόριζε απόδοση κεφαλαίων της τάξης του 11% για τον επενδυτή.
Για να παραμείνει αυτή η απόδοση σταθερή θα πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις στα τέλη μεταφοράς του συστήματος φυσικού αερίου της τάξης του 50% λόγω της μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου, που μεταφράζεται σε μεγάλες αυξήσεις για τους καταναλωτές. Το γεγονός δημιουργεί μείζον πρόβλημα στην πολιτκή ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που καλείται να πάρει τις σχετικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να παρατηρείται καθυστέρηση , η οποία εάν συνεχιστεί πιθανότητα να οδηγήσει σε τέλμα την όλη ποσπάθεια ιδιωτικοποίησης.
Το θέμα συνδέεται κυρίως με τις αντοχές των ευρωπαικών εταιρών που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την εξαγορά ποσοστού που υποχρεούται βάσει των κατευθύνσεων που έχει δώσει η ΕΕ Ανταγωνισμού σε τρίτους, προκειμένου να εγκρίνει τη συμφωνία μεταβίβασης.
Τόσο η ιταλική Snam οσο και η βελγική Fluxys και η ισπανική Enagas που διεκδικούν ποσοστό του ΔΕΣΦΑ μέσω κοινοπραξίας, είναι εισηγμένες εταιρίες που δεν μπορούν να αναμένουν επ αόριστον τις αποφάσεις του υπουργείου. Μια παρατεταμένη καθυστέρηση ρύθμισης των τελών δικτύου σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων μπορεί να καταστεί μοιραία για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης.
Εν αναμονή αυτών των αποφάσεων , το ΤΑΙΠΕΔ και η SOCAR πάντως προχώρησαν προσφάτως να παρατείνουν για ένα εξάμηνο τη συμφωνία αγοραπωλησίας (SPA) που έληγε τον Δεκέμβριο του 2015.
Χ.Λ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr