Οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας αποδέχτηκαν κατ' αρχήν τα τιμολόγια με εκπτώσεις όγκου που ενέκρινε η ΔΕΗ μέσα στον Δεκέμβριο και δέχτηκαν να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με την επιχείρηση για την υπογραφή συμβάσεων έχοντας διασφαλίσει δεσμεύσεις από το αρμόδιο υπουργείο ότι θα προχωρήσει η εφραμογή τριών μέτρων που εκκρεμούν για την μείωση του ενεργειακού κόστους.
Αυτά είναι, η εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών η οποία θέτει πλαφόν στην επιβολή ΕΤΜΕΑΡ για την μεγάλη βιομηχανία, το μέτρο της αντιστάθμισης που επιστρέφει στην βιομηχανία μέρος της επιβάρυνσης για CO2 και η διακοψιμότητα η οποία επιδοτεί την απελευθέρωση φορτίων σε ώρες αιχμής. Αντ' αυτού, οι ρυθμίσεις που προωθούνται για το ΕΤΜΕΑΡ δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους τις κατευθυντήριες γραμμές, η χρηματοδότηση της αντιστάθμισης με ρύθμιση σε άσχετο νομοσχέδιο μέσα στον Δεκέμβριο προς δυσάρεστη έκπληξη της βιομηχανίας μειώθηκε από το προβλεπόμενο ποσοστό 20% των χρηματοροών από μελλοντικές δημοπρασίες ρύπων στο 6%, ενώ η διακοψιμότητα δεν έχει ακόμη προχωρήσει.
Κύκλοι της βιομηχανίας δηλώνουν στο Reporter.gr ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν συμβάσεις με τη ΔΕΗ εάν δεν διασφαλιστούν τα τρία αυτά μέτρα, θέτοτοντας τα ως προαπαιτούμενα, ενώ κάνουν λόγο για «έλλειμμα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης» από πλευράς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να εκφραστούν και επισήμως οι αντιδράσεις, ενώ η ΕΒΙΚΕΝ έχει ήδη καταθέσει τις θέσεις της στις αρμόδιες αρχές αναμένοντας τις κινήσεις τους.
Συγκεκριμένα η ΕΒΙΚΕΝ προτείνει:
- Μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, ΕΤΜΕΑΡ, (και τέλος λιγνίτη), βάσει των κατευθυντήριων γραμμών για κρατικές ενισχύσεις των βιομηχανιών έντασης ενέργειας. Η εφαρμογή των μέτρων θα μειώσει το κόστος ΕΤΜΕΑΡ σε συγκεκριμένους επιλέξιμους βιομηχανικούς κλάδους, εφόσον αποφασιστεί η ορθή και πλήρης εφαρμογή των κατευθυντηρίων γραμμών. Ειδικότερα αναφορικά για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις που πληρούν το κριτήριο επιλεξιμότητας της παρ. 189 (συντ. έντασης >20%) το σχέδιο προσαρμογής που θα υποβάλλει το Υπουργείο θα πρέπει να περιλαμβάνει πρόβλεψη σχετικά με την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών 4% και 0,5% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας των επιχειρήσεων για τα έτη αυτά. Γενικά το όποιο κόστος των μέτρων αυτών αποτελεί κρατική ενίσχυση και επομένως προτείνεται να ακολουθηθεί η πρακτική της Αντιστάθμισης ρύπων, που χρηματοδοτείται από τμήμα της διάθεσης των δικαιωμάτων ρύπων χωρίς επιβάρυνση του τελικού καταναλωτή.
- Να εξασφαλιστούν οι πόροι για την αντιστάθμιση του έμμεσου κόστους εκπομπών, για τα έτη 2016-2020, από τη έσοδα δημοπράτησης δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε ποσοστό κατ’ελάχιστο ίσο με αυτό που θεσπίστηκε με την ΚΥΑ ΑΠΕΗΛ/οικ. 21230/2014 ΦΕΚ Β 3299 09.12.2014, για τα έτη 2013-2015, ήτοι 20%.
- Μεγάλη Καθυστέρηση στην απαλλαγή από τον ΕΦΚ για την ηλ. ενέργεια. Ο νόμος 4261/2014 ευθυγράμμισε την εθνική νομοθεσία με τις διατάξεις της ευρωπαϊκής οδηγίας 2003/96 για την ομοιόμορφη φορολογική αντιμετώπιση της ηλεκτρικής για χημική αναγωγή, ηλεκτρολυτική και μεταλλουργική κατεργασία. Εκκρεμεί από την ψήφιση της νομοθετικής διάταξης, η έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τους όρους για τη χορήγηση απαλλαγής και τη διαδικασία επιστροφής του ΕΦΚ. Κόστος μέτρου 9-10 εκατ. ευρώ. Επέκταση της Απαλλαγής από τον ΕΦΚ στον κλάδο της ορυκτολογικής κατεργασίας που προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Πρέπει να ψηφιστεί νόμος αντίστοιχος του νόμου Ν4261/2014. Κόστος κάτω από 4 εκατ. ευρώ και ωφέλεια για πάνω από 20 μικρούς και μεγάλους βιομηχανικούς κλάδους.
- Μείωση του ΕΦΚ για το φυσικό αέριο, καθώς είναι δεκαπλάσιος από τον ελάχιστον της οδηγίας και πλέον μετά την πτώση της τιμής του φ.α αποτελεί το 40% της τιμής προμήθειας. Προτείνουμε εφαρμογή κλιμακωτή μείωσης του ΕΦΚ ανάλογα με την κατανάλωση π.χ για κατανάλωση μεγαλύτερη από 100 GWh η χρέωση να διαμορφώνεται με βάση τον ελάχιστο συντελεστή της οδηγίας 2003/96 (Ολλανδικό μοντέλο). Κόστος μέτρου περίπου 20 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr