Σύμφωνα με πληροφορίες στην συνάντηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα με τα τενικά κλιμάκια των θεσμών και τον Δημοσθένη Παπασταμόπουλο, διευθυντή του γραφείου του υπουργού Ενέργειας, ο κ. Βιβιάνι έθεσε θέμα χρηματοδότησης του ποσοστού που θα περάσει στο δημόσιο, απορρίπτοντας το σχέδιο της ανταλλαγής μετοχών με συμμετοχές του δημοσίου σε άλλες εταιρίες, όπως ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ κλπ. Οι μετοχές αυτές ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και όχι στο δημόσιο φέρεται να είπε ο κ. Βιβιάνι παραπέποντας στον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου που προβλέπει εκποίηση περιουσικών στοιχείων για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Στη βάση αυτού του σκεπτικού, οι πιστωτές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα από την μέχρι τώρα επιμονή τους για παραχώρηση του μάνατζμεντ, επαναφέροντας το σενάριο της ιδιωτικοποίησης.
Η εξέλιξη, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην ελληνική πλευρά, η οποία μέχρι πρότινος θεωρούσε ότι το σενάριο της ιδιωτικοποίησης είχε απομακρυνθεί δια παντός. Κατόπιν τούτου, αναζητείται διέξοδος μέσα στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που απομένουν καθώς η κυβέρνηση καλείται μέσα σε ένα δεκαήμερο να καταθέσει στη βουλή σχετικό νομοσχέδιο. Ενα από τα σενάρια που φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι, είναι η διασφάλιση από τους πιστωτές ενός μεταβατικού διαστήματος δύο ετών έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία της ιδιωτικοποίησης, με στόχο να περιοριστούν οι επιπτώσεις για τη ΔΕΗ από την απώλεια των παγίων της που ελέγχονται από τον ΑΔΜΗΕ.
Σε κρίσιμο σημείο, βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες και οι διαπραγματεύσεις για τα ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ισχύος) με τους πιστωτές να έχουν απορρίψει πλήρως την ελληνική πρόταση για μια αρχικά πιλοτική εφαρμογή των δημοπρασιών που θα παρακάμπτει ουσιαστικά την ενδιάμεση δέσμευση για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% μέχρι το 2018 και θα επικεντρώνεται στην τελική δέσμευση για μείωση του μεριδίου κατά 50% το 2020. Οι προτάσεις των πιστωτών δεν έχουν γίνει γνωστές, βρίσκονται όμως σε τεράστια απόκλιση από τις ελληνικές και γι αυτό το λόγο οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναζητήσουν από κοινού και όχι διά αλληλογραφίας όπως μέχρι σήμερα γινόταν, ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο σε διάστημα ενός μήνα.
ΑΔΜΗΕ και ΝΟΜΕ παραμένουν τα δύο ανοιχτά μέτωπα στον τομέα των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων, τα οποία ανθρωποι που γνωρίζουν τα χαρακτηρίζουν ως τα επόμενα "κόκκινα δάνεια" θέλοντας να προσδώσουν τη βαρύτητα που δίνουν σε αυτά και οι δύο πλευρές. Με στόχο την διασφάλιση καλύτερης διαπραγματευτικής θέσης και παρά τις αντιδράσεις, που εκφράστηκαν από φορείς της αγοράς, η κυβέρνηση έκλεισε την περασμένη εβδομάδα τις εκκρεμότητες, με τη διακοψιμότητα και αναμένεται μέσα στην εβδομάδα η υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης, οπως επίσης, τα ΑΔΙ και τον ΜΑΜΚ. Τα τελικά σχέδια για τους δύο μηχανισμούς (ΑΔΙ και ΜΑΜΚ) όπως και για τη διακοψιμότητα, παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης στους φορείς της αγοράς. Περισσότερες λεπτομέρειες για την πορεία των διαπραγματεύσεων στα κρίσιμα ενεργειακά θέματα αναμένεται να δώσει ο κ. Σκουρλέτης στην πρώτη, από την ανάληψη των καθηκόντων το,υ συνένετυξη Τύπου, στους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος στις 2 το μεσημέρι, σήμερα.
Χ.Λ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr