Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Νίκο Χατζηαργυρίου που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής, τόνισε ότι ο συνήθης ρυθμός εντολών για αποκοπές που δέχεται από τη ΔΕΗ, είναι της τάξης των 15.000 ανά δεκαπενθήμερο. Από αυτές περισσότερες από 5.000 δεν εκτελούνται επειδή οι καταναλωτές φροντίζουν να διακανονίσουν τις οφειλές τους. Ωστόσο όπως τονίζει ο ίδιος, τις μαζικές εντολές από τη ΔΕΗ για 100.000 αποκοπές μετρητών (διακοπές ηλεκτροδότησης) λόγω οφειλών, προκειμένου να τις διαχειριστεί ο ΔΕΔΔΗΕ απαιτείται προετοιμασία και χρονικό διάστημα έως και τρεις μήνες, ώστε να γίνουν οι διαγωνισμοί ανάθεσης σε εργολάβους κλπ.
Σε ερωτήσεις για το κατά πόσο έχουν αυξηθεί οι ρευματοκλοπές, στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνουν καταρχήν ότι το φαινόμενο απαντάται τόσο σε καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος, όσο και σε πολύ υψηλού, αλλά και σε επαγγελματικές καταναλώσεις. Ο ΔΕΔΔΗΕ αξιοποιώντας δεδομένα για την κατανάλωση ηλεκτρικού, πραγματοποιεί πέραν των ελέγχων ρουτίνας που ανέρχονται σε περίπου 300.000 και στοχευμένους ελέγχους οι οποίοι το διάστημα Νοεμβρίου 2014 –Αυγούστου 2015 ανήλθαν σε 57.000. Από αυτούς, προέκυψαν ρευματοκλοπές σε 5.500 περιπτώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνουν ότι η ισχύουσα νομοθεσία και οι αθρόες αθωωτικές αποφάσεις των δικαστηρίων σε όσους παραπέμπονται για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας, στην ουσία λειτουργούν ως κίνητρο για την κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος. Ας σημειωθεί εδώ ότι όποιος συλληφθεί να κλέβει ηλεκτρικό, σπάνια τιμωρείται, ενώ για τα ποσά που οφείλει μπορεί να κάνει διακανονισμό με πολλές δόσεις, οπότε «βγαίνει κερδισμένος».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr