Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα αναμένεται να συζητηθεί πακέτο με τις μεταρρυθμίσεις στη αγορά ενέργειας στις συναντήσεις που θα γίνουν με τα κλιμάκια της τρόικας στην Αθηνα για την πρώτη αξιολόγηση του μνημονίου. Οι ανησυχίες της ΔΕΗ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος συνδέονται με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δημιουργία ενός αποθεματικού σταθερότητας στο οποίο θα μεταβιβαστεί μεγάλος αριθμός δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων ώστε να μπορεί να λειτουργεί στο μέλλον το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπων ρύπων CO2.
Στόχος ειναι η σύσταση του αποθεματικού το 2018 ώστε να λειτουργήσει απο το 2019. Στο νεο αυτο αποθεματικό, θα μπούν 900 εκατ. Δικαιωμάτων ρύπων της τριετίας 2014 -2016. Η ΔΕΗ καταβάλει περί τα 280 εκατ. Ευρώ ετησίως για CO2 με κόστος σήμερα 7 με 8 ευρώ ο τόνος. Ακόμη και μια αύξηση στα 12 με 20 ευρώ ο τόνος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της ΔΕΗ θα εχει επιπτώσεις στη βιωσιμότητα της εταιρίας. Ο επικεφαλής της επιχείρησης εχει θέσει για πρώτη φορα αίτημα για επαναφορά των δωρεαν δικαιωμάτων τον περασμένο Ιούλιο στον επίτροπο Κλιματικής Δράσης κΙ Ενέργειας Μίκελ Άριας Κανιεντε και τη. Επίτροπο Ανταγωνισμού Μαγκριτ Βεσταγκερ σε συνάντηση που ειχε μαζι τους στις Βρυξέλλες.
Η ελληνική πλευρά στηρίζει το αίτημα της προς τις Βρυξέλλες στη μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδας κάτω απο το όριο του 60% που προβλέπει η Οδηγία ως δικαίωμα εξαίρεσης κάποιας χώρας απο την εφαρμογή της. Το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2013 που εφαρμόστηκε για πρώτη φορα η Οδηγία για την κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων στην ηλεκτροπαραγωγή, ηταν στο 62% του μέσου ευρωπαϊκού όρου , με αποτέλεμα να μην εξαιρεθεί, ενω θα πρέπει να σημειωθεί οτι η ελληνική πλευρά δεν ειχε θέσει τότε αίτημα εξαίρεσης. Η μείωση του ΑΕΠ το 2014 στο 59,7% του μέσου ευρωπαϊκού όρου θα ειναι το βασικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Ένα επιπλέον επιχείρημα που θα επικαλεστεί η ελληνική πλευρά ειναι οτι οι γειτονικές χώρες με εξαίρεση την Ιταλία δεν έχουν υποχρεώσεις αγοράς δικαιωμάτων ρύπων, γεγονός που προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό και υπέρμετρη αύξηση εισαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος σε βάρος των εγχώριων μονάδων παραγωγής.
Πιθανή αποδοχή του ελληνικού αιτήματος θα επιφέρει μείωση του κόστους παραγωγής της ΔΕΗ σε ποσοστό 12 με 14% που μεταφράζεται σε μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος σε ποσοστό 7 με 8%.
Χ.Λ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr