Και αυτό, γιατί το κείμενο της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης αίρει σταδιακά το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του δικτύου λιανικής πώλησης φυσικού αερίου -που μέχρι πρότινος διατηρούσαν οι Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας- ζητώντας την ίδρυση νέων εταιρειών διανομής φυσικού αερίου (ΕΔΑ).
Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η υλοποίηση του συγκεκριμένου προαπαιτούμενου είναι κλειδί για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου κι αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες στην "Οκτωβριανή Αξιολόγηση ".
Άλλωστε είναι το πρώτο βήμα για την επέκταση της οικιακής χρήσης φυσικού αερίου σε περιοχές στις οποίες δεν διατίθεται ακόμη κάτι που είναι πρόταγμα για τους Θεσμούς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν η Πελοπόννησος, όπου η απουσία τοπικής ΕΠΑ στερούσε την πρόσβαση στο αέριο, παρά το γεγονός ότι η ΔΕΣΦΑ έχει κατασκευάσει αγωγό, αλλά και η Ανατολική και Δυτική Μακεδονία.
Παρωχημένες υποδομές και ενεργειακοί πόροι
Κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, τονίζουν στελέχη της αγοράς φυσικού αερίου, ειναι η επέκταση της χρήσης του στην Ελλάδα. Σημειώνουν ότι λόγω των εξαντλούμενων ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας, καθώς και της ξεπερασμένης αλλά και πανάκριβης σύνθεσης του ενεργειακού μείγματος η χώρα θα έχει σημαντικά ζητήματα στο μέλλον. Γνωστή, άλλωστε, είναι η εξάρτηση του ελληνικού ενεργειακού συστήματος από τον εγχώριο χαμηλής απόδοσης και ιδιαίτερα ρυπογόνο λιγνίτη.
Πρόσφατο, μάλιστα, πόρισμα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, ωστόσο, καταδεικνύει πως η εγχώρια παραγωγή δεν επαρκεί για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, με αποτέλεσμα να αυξάνονται προοδευτικά οι εισαγωγές από το εξωτερικό· εισαγωγές κοστοβόρες, που το 2009 έφθαναν στο 68% της συνολικής κατανάλωσης, ποσοστό πολύ υψηλότερο του κοινοτικού μέσου όρου (54%). Πρόσφατη (2014) έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δε, καταδεικνύει πως μόλις το 8% των Ελλήνων χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για θέρμανση, ενώ 1 στους 5 καίνε ξύλα.
Κίνδυνος ενεργειακής απομόνωσης
Τα δεδομένα αυτά κρίνονται ιδιαιτέρως ανησυχητικά, σύμφωνα με γνώστες της εγχώριας και διεθνούς ενεργειακής αγοράς. Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη σύγχρονων ενεργειακών υποδομών δεν επιτρέπει την ανάπτυξη της εύθραυστης ελληνικής οικονομίας, αυξάνοντας το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία και περιορίζοντας τις παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας, επιβαρύνει τον ήδη ασφυκτικό προϋπολογισμό των νοικοκυριών, ενώ παράλληλα θέτει σε κίνδυνο τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ελλάδας λόγω εξάρτησης από συγκεκριμένους ενεργειακούς πόρους ή/και προμηθευτές.
Δυνητικό αποτέλεσμα των παραπάνω, συνεχίζουν οι ειδικοί, θα είναι η χώρα να απομονωθεί ενεργειακά σε σχέση τόσο με τους Ευρωπαίους εταίρους της, όσο και με τους βαλκάνιους γείτονές της - δεδομένων των επενδύσεων που πραγματοποιούν χώρες όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία, και η Αλβανία στις ενεργειακές υποδομές τους.
Γ. Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr