Το ενδιαφέρον είναι ότι οι ανάγκες αυτές, που ανέβαιναν συνεχώς από τη Δευτέρα 27 Ιουλίου μέχρι και την Πέμπτη 30 Ιουλίου, καλύφθηκαν κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων παραγωγών, που διαθέτουν την απαιτούμενη ευελιξία παροχής ενέργειας.
Το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας είναι μειωμένες σε σχέση με τις υψηλές ποσότητες που είχαν φθάσει τους προηγούμενους μήνες με αποτέλεσμα οι μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ και οι αντίστοιχες πέντε των ιδιωτών (Korinthos Power, Elpedison, Protergia και Ήρων) να ανεβάζουν τη συμμετοχή τους στο σύστημα και να διασφαλίζουν πλήρως την ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, αλλά και την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Έτσι με βάση τα επίσημα στοιχεία του συστήματος, για την εξέλιξη της ζήτησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αυτών των ημερών:
- Τη Δευτέρα 27 Ιουλίου, το συνολικό φορτίο της ημέρας ήταν στις 178,5 Γιγαβατώρες (178.500 Μεγαβατώρες) όπως αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα της αγοράς (δηλ. στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό, ΗΕΠ). Η ώρα αιχμής, της υψηλότερης ζήτησης ήταν γύρω στις 2 το μεσημέρι, με το φορτίο να φτάνει στα 9.153 Μεγαβάτ. Οι εισαγωγές ρεύματος ανήλθαν στις 18,8 Γιγαβατώρες (18.800 Μεγαβατώρες) και αποτελούσαν το 10,5% του συνολικού φορτίου. Οι λιγνιτικές μονάδες την ώρα τις αιχμής έδωσαν 3.600 Μεγαβάτ όπως αυτό αποτυπώθηκε στην καταγραφή της πραγματικής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος από τον ΑΔΜΗΕ, ενώ στο σύστημα μπήκαν τέσσερις μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ και δύο των ανεξάρτητων παραγωγών.
- Την Τρίτη 28 Ιουλίου, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει προς τους 40 βαθμούς Κελσίου η ζήτηση ρεύματος έφτασε σε υψηλότερα επίπεδα. Το συνολικό φορτίο της ημέρας ήταν 187,6 Γιγαβατώρες (187.600 Μεγαβατώρες). Πάλι στις 2 το μεσημέρι σημειώθηκε η υψηλότερη ζήτηση, με την αιχμή να διαμορφώνεται στα 9.432 Μεγαβάτ. Οι εισαγωγές ρεύματος “τσίμπησαν”, σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, ανεβαίνοντας στις 22 Γιγαβατώρες (22.000 Μεγαβατώρες) καλύπτοντας το 11,7% της ζήτησης. Οι λιγνιτικές μονάδες για την κάλυψη των αναγκών την ώρα αιχμής έδωσαν 3.306 Μεγαβάτ. Λιγότερη ενέργεια σε σχέση με την προηγούμενη μέρα. Αντίθετα ανέβηκε η συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου. Πέντε της ΔΕΗ και τέσσερις των ιδιωτικών εταιριών παραγωγής ρεύματος κάλυψαν σημαντικό μέρος της ζήτησης.
- Την Τετάρτη 29 Ιουλίου, με τις θερμοκρασίες να πιάνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου το συνολικό φορτίο της ημέρας ήταν στις 192,3 Γιγαβατώρες (192.300 Μεγαβατώρες), ενώ η αιχμή στις 2 το μεσημέρι χτύπησε τα 9.674 Μεγαβάτ. Οι εισαγωγές πέφτουν στο 10,1% της κάλυψης των αναγκών κατανάλωσης ρεύματος. Όπως και οι λιγνιτικές μονάδες μειώνουν την παραγωγής τους στα 3.496 Μεγαβάτ σε σχέση με την Τρίτη. Οι απαιτούμενες ανάγκες καλύφθηκαν με ασφάλεια από τις πέντε μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ και των τεσσάρων των ανεξάρτητων παραγωγών.
- Την Πέμπτη, 30 Ιουλίου, ο προγραμματισμός του συστήματος δείχνει το συνολικό φορτίο στις 196,8 Γιαγαβατώρες (196.800 Μεγαβατώρες), ενώ η αιχμή καταρρίπτει τα ρεκόρ των προηγούμενων ημερών καθώς εκτοξεύεται στα 9.732 Μεγαβάτ, λόγω των 41 βαθμών Κελσίου. Οι εισαγωγές, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ημερήσιου προγραμματισμού, πέφτουν ακόμη πιο χαμηλά, σε σχέση με την Τετάρτη, καλύπτοντας το 8,8% της ζήτησης. Οι λιγνιτικές μονάδες φαίνεται ότι διατηρούν αμετάβλητη την ισχύ τους συγκριτικά με την προηγούμενη μέρα. Αντίθετα στο σύστημα μπαίνουν και οι πέντε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ιδιωτών και οι πέντε της ΔΕΗ.
Ο ρόλος των ΑΠΕ
Ενέργεια στο σύστημα «ρίχνουν» και οι μονάδες ΑΠΕ, με αιχμή λόγω καιρού τα φωτοβολταϊκά, αλλά κι αυτά μέχρι το βράδυ, οπότε και δύει ο ήλιος. Τα αιολικά λόγω άπνοιας αλλά και οι μονάδες βιομάζας και τα μικρά υδροηλεκτρικά δεν συνεισέφεραν κι έτσι για άλλη μια φορά αναδεικνύεται ο ρόλος τν μονάδων φυσικύ αερίου που διαθέτοντας την απαραίτητη ευελιξία έρχονται για να δώσουν την ασφάλεια στην ηλεκτροδότηση.
Μείωση των εισαγωγών
Οι μονάδες φυσικού αερίου επιβεβαίωσαν για πολλοστή φορά την αναγκαιότητά τους και τις μέρες των Capital Controls. Συγκεκριμένα στις 26 Ιουνίου, ημέρα ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος, οι εισαγωγές ρεύματος έφθαναν τις 40.839 MWh, με 38.383 MWh να διοχετεύονται εντός των συνόρων και μόλις 2.456 MWh να προωθούνται προς εξαγωγή. Την ίδια ημέρα η λιγνιτική παραγωγή ήταν 58.456 MWh, οι μονάδες φυσικού αερίου συνεισέφεραν 8.596 MWh, τα υδροηλεκτρικά 12.967 MWh.
Σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 21 Ιουλίου, οι εισαγωγές ρεύματος περιορίζονταν μόλις στις 22.469 MWh, με μόλις 3.700 MWh να διοχετεύονται εντός των συνόρων και το μεγαλύτερο μέρος αυτών, δηλαδή 18.752 MWh να προωθούνται προς εξαγωγή. Την ίδια ημέρα η λιγνιτική παραγωγή έφθανε στις 76.331 MWh, η συνεισφορά των μονάδων φυσικού αερίου πενταπλασιάστηκε εκτοξευόμενη στις 46.569 MWh, τα υδροηλεκτρικά ήταν αυξημένα στις 20.454 MWh.
Συμπερασματικά, στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια σχετική κάμψη της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ότι το Σύστημα διέθετε οριακή επάρκεια ισχύος (η παραγωγή δηλαδή κάλυπτε οριακά τη ζήτηση τις ώρες υψηλού φορτίου). Ωστόσο, στις δυσκολότερες περιόδους για το ηλεκτρικό Σύστημα (χειμερινοί και καλοκαιρινοί μήνες) πολλές φορές απαιτείται η λειτουργία όλων (ή σχεδόν όλων) των μονάδων φυσικού αερίου για να καλύψουν τη ζήτηση λόγω της μη διαθεσιμότητας λιγνιτικών μονάδων και να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ισχύ.
Άλλωστε, η πλέον πρόσφατη μελέτη του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για τα έτη 2015-2024 καταδεικνύει ότι το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα θα εμφανίσει αυξημένες ανάγκες επάρκειας ισχύος ήδη από το 2016.
Η σημερινή πρόβλεψη του συστήματος για το συνολικό φορτίο της ημέρας είναι ακόμα πιο υψηλή στις 200,7 γιγαβατώρες. Η μέγιστη ζήτηση προβλέπεται πάλι για τις 2 το μεσημέρι και συγκεκριμένα θα φτάσει στα 9.888 μεγαβάτ. Πρόκειται για νέο ρεκόρ. Και σήμερα έχουν μπει στο σύστημα ηλεκτροδότησης οι πέντε μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ και οι πέντε των ανεξάρτητων παραγωγών.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr