Να σημειωθεί ότι αναμενόταν η κατάθεση των δεσμευτικών προτάσεων για την εξαγορά του 66% του ΑΔΜΗΕ τον Ιανουάριο. Η εταιρεία από το Μάρτιο του 2014 έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών, όπως η ιταλική ΤΕRNA, η βελγική Elia η κινεζική China State Grid Corporation και η καναδική PSP Investments. Μάλιστα η Ελλάδα έχει δεσμευτεί έναντι της τρόικας να ολοκληρωθεί η διαδικασία των δεσμευτικών το Ιανουάριο. Πάντως αυτό που ζητά η ΕΕ σε σχέση με τα δίκτυα είναι να είναι απόλυτα ανεξάρτητα από τους παραγωγούς. Σε σχέση με τη ΔΕΗ, όπου η ΕΕ ζητά ισότιμή πρόσβαση στους φυσικούς πόρους (λιγνίτες), το σπάσιμο δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει. “Θα μείνει στα δικά μας χέρια η Ενέργεια”, αναφέρει χαρακτηριστικά ανώτατη πηγή του υπουργείου.
Επιπλέον στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης σημειώνει ότι «καμία ιδιωτικοποίηση δεν πρόκειται να γίνει στην ενέργεια, ούτε στη ΔΕΗ, ούτε στη ΔΕΠΑ, ούτε στα ΕΛΠΕ. Επαναλαμβάνω ότι έχω μέχρι σήμερα πει,» δηλώνει, απαντώντας στο ερώτημα για το αν η δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι εν εξελίξει διαγωνισμοί αφορά και την ενέργεια.
Πάντως η κατάργηση του νόμου για τη Μικρή ΔΕΗ ενεργοποιεί αυτομάτως τις αποφάσεις της Κομισιόν που συνδέονται με τις απαιτήσεις για άνοιγμα της αγοράς του λιγνίτη.
Σχολιάζοντας, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, το σημείο του κειμένου Βαρουφάκη ότι «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να σεβαστούν τη διαδικασία όσων διαγωνισμών βρίσκονται σε εξέλιξη», ο υπουργός είναι κατηγορηματικός, επιμένοντας για μια ακόμη φορά ότι καμία ενεργειακή επιχείρηση δεν πρόκειται να πουληθεί, καμία αποκρατικοποίηση στον τομέα ευθύνης του δεν πρόκειται να περπατήσει.
Ωστόσο στο κείμενο που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση για να «κλειδώσει» η παράταση του προγράμματος καταγράφεται με … δημιουργική ασάφεια η ανάγκη για προσαρμογή των κανονισμών της αγοράς ηλεκτρισμού και αερίου της Ελλάδας με τις καλές πρακτικές και νομοθεσίες της Ευρωπαικής Ένωσης, στην ενότητα που περιγράφει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Πάντως ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις σημείωσε ότι όσες έχουν ολοκληρωθεί δε θα αναιρεθούν ενώ, ενώ για ότι είναι σε εξέλιξη η πορεία θα κριθεί σύμφωνα με το νόμο και με βάση το δημόσιο συμφέρον.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr