Σε αντάλλαγμα, η Sinopec, για 25 έτη θα προμηθεύει την κινεζική αγορά με 150.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως καθώς και με 250 εκ. τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ θα κατέχει το 51% του κοιτάσματος, που βρίσκεται στα σύνορα με το Ιράκ.
Το κοίτασμα εκτιμάται στα 3 δισ. βαρέλια πετρελαίου, και η παραγωγή του στα 300.000 βαρέλια ημερησίως.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας έχουν ολοκληρωθεί και δεν απομένει παρά η κινεζική πλευρά να υπογράψει, δήλωσαν ανώτατοι ιρανοί αξιωματούχοι.
Υπενθυμίζεται ότι Ρωσία και Κίνα , ουσιαστικά έχουν μπλοκάρει την λήψη δυσμενούς για την Τεχεράνη απόφαση στον ΟΗΕ, που επιδιώκουν οι ΗΠΑ λόγω του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν,
Και η Shell αγνοεί το αντιιρανικό πολιτικό κλίμα
Το εκπληκτικό ωστόσο είναι πως στους αρχιτέκτονες της συμφωνίας συμπεριλαμβάνεται η άγγλο-ολλανδική Shellη οποία διετέλεσε σύμβουλος της Sinopec και η οποία επιδιώκει να αποκτήσει το 20% του κοιτάσματος
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράν, παρέκαμψε το σκόπελο της συνταγματικά κατοχυρωμένης απαγόρευσης σε ξένους να κατέχουν ενεργειακά αποθέματα στο έδαφος του, με την μέθοδο της συγχρηματοδότησης. Έτσι οι ξένοι , αφού επενδύσουν στην ανάπτυξη του κοιτάσματος , μπορούν να εμπορεύονται μέρος της παραγωγής.
Επιταχύνεται η κινεζική διείσδυση
Το καλοκαίρι η Sinopec είχε υπογράψει συμφωνία με τους Ιρανούς ύψους 2,17 δισ. ευρώ προκειμένου να εκσυγχρονίσει για λογαριασμό τους τα διυλιστήρια του Αράκ.
Από την πλευρά του το Ιράν συζητά και με άλλους κινεζικούς κολοσσούς για περαιτέρω συμφωνίες . Πρόκειται για την Cnoocγια την ανάπτυξη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Παρς, του Περσικού Κόλπου. Σε αντάλλαγμα η Cnoocθα εμπορεύεται το φυσικό αέριου των δύο από τις τέσσερις εγκαταστάσεις που προβλέπονται, για περίοδο 25 ετών.
Ακόμη η China Power Investment, υπέγραψε μόλις την περασμένη εβδομάδα συμφωνία για την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr