Ο κ. Παύλος Κλωνάρης, στέλεχος της Roland Berger, παρουσίασε τη μελέτη αυτή, η οποία συγκρίνει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Όπως επεσήμανε ο ίδιος, οι υψηλές τιμές για την ελληνική βιομηχανία οφείλονται στη δομή της ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα .
Τα συμπεράσματα της μελέτης συνοπτικά, όπως διατυπώθηκαν από την Roland Berger:
1. Οικονομική Ανάκαμψη – Ανταγωνιστικότητα – Κόστος ηλεκτρικής ενέργειας
Μία από τις αναγκαίες συνθήκες για την επίτευξη μίας διατηρήσιμης ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης των εξαγώγιμων αγαθών προστιθέμενης αξίας με αντίστοιχη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου. Κύριος παράγοντας για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η ύπαρξη μιας διεθνώςανταγωνιστικής βιομηχανίας. Πρωταρχικός πυλώνας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητά της Ελληνικής βιομηχανίας είναι η εξασφάλιση κόστους παραγωγής ίδιου ή χαμηλότερου σε σχέση με αυτό κύριων ανταγωνιστών της.
Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι σημαντικός παράγοντας της ανταγωνιστικότητας, προπάντων της βιομηχανίας εντάσεως ενέργειας, καθώς αποτελεί το 20%-40% του κόστους παραγωγής ή μεταποίησης ανάλογα με τον κλάδο. Στη μελέτη που πραγματοποίησε η Roland Berger Σύμβουλοι Στρατηγικής, συγκρίνεται το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και η δομή της αντίστοιχης αγοράς, στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία με έμφαση στις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας.
2. Η Ελληνική βιομηχανία αντιμετωπίζει υψηλότερο πραγματικό μέσο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας
Βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η Ελληνική βιομηχανία εντάσεως ενέργειας έχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σύγκριση με τις αντίστοιχες βιομηχανίες των εξεταζόμενων χωρών, καθώς καταβάλει υψηλότερο τίμημα για την ηλεκτρική ενέργεια από εκείνο των ανταγωνιστών της και στις τρεις χώρες, σε αντίθεση με διαφορετικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί κατά καιρούς.
Σημειώνεται ότι το επίπεδο των τιμών στην Ελλάδα για την βιομηχανία εντάσεως ενέργειας παραμένει αρκετά υψηλότερο σε σχέση με τις συγκρινόμενες χώρες ακόμα και μετά την εφαρμογή των πρόσφατων συμφωνηθέντων εκπτώσεων και πρόσθετων αντισταθμίσεων που γίνονται στο 2014. Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι ποιο έτος θα διαρκούν τα μέτρα αυτά στην Ελλάδα προκειμένου να μειώνονται μέχρι ένα σημείο οι διαφορές που υπάρχουν σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Η αβεβαιότητα αυτή για την διάρκεια και την ισχύ των μέτρων καθιστά δύσκολο τον μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό της Ελληνικής βιομηχανίας εντάσεων ενέργειας.
Να σημειωθεί ότι η πραγματική εικόνα των εξεταζόμενων αγορών που αποτυπώνεται με την ανάλυση είναι αρκετά διαφορετική συγκριτικά με τη στατιστική εικόνα που εμφανίζεται βάσει στοιχείων της Eurostat και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η στατιστική αυτή εικόνα της μέσης τιμής ηλεκτρικής ενέργειας δεν λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη τις εκπτώσεις και στοχευμένες πολιτικές αντιστάθμισης - μείωσης κόστους που εφαρμόζονται στις συγκρινόμενες χώρες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας.
Παράλληλα, στη μελέτη έγινε αποτύπωση και σύγκριση της ευελιξίας των χωρών και των διαθεσίμων μέτρων που εφαρμόζονται και επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα των πραγματικών τιμών για τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας.Το συμπέρασμα ήταν ότι οι συγκρινόμενες αγορές, λειτουργώντας αρκετά πιο ευέλικτα για τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας, συγκριτικά με την ελληνική, οδηγούν στη διαμόρφωση ανταγωνιστικότερων και χαμηλότερων πραγματικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας γι’ αυτές.
Τονίζεται ότι οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν καταγράφει είναι οι επίσημες μέσες τιμές σε κάθε χώρα όπως διαμορφώνονται στην πράξη, αφού αφαιρεθούν από αυτές οι ισχύουσες ανά χώρα εκπτώσεις και αντισταθμίσεις - μειώσεις κόστους. Η αποτύπωση έγινε βάσει εμπεριστατωμένης έρευνας και ανάλυσης της δομής και του τρόπου διαμόρφωσης των πραγματικών τιμών για τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας. Τα αποτελέσματα της έρευνας και το επίπεδο των τιμών επαληθεύτηκε με ανεξάρτητες συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν με αντιπροσωπευτικές βιομηχανικές επιχειρήσεις εντάσεως ενέργειας σε όλες τις χώρες.
Μάλιστα, να σημειωθεί ότι στις εξεταζόμενες χώρες εκτός της Ελλάδος υπάρχουν εμπιστευτικές διμερείς συμφωνίες μεταξύ των προμηθευτών και των βιομηχανικών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, σε τελικές τιμές οι οποίες είναι ακόμη χαμηλότερες από τις επίσημες μειωμένες τιμές (μετά και από την αντιστάθμιση-μείωση κόστους) που έχουν αποτυπωθεί στη μελέτη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr