Η νέα αυτή εξέλιξη ακολουθεί την εξαγορά από τις Enagás and Fluxys των μετοχών του ΤΑΡ που κατείχαν μέχρι πρότινος οι E.ON (9%) και Total (10%), συνολικού ποσοστού 19%. Στον ΤΑΡ πια μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%), και Axpo (5%).
Ο Kjetil Tungland, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΡ, δήλωσε σχετικά: «Η Κοινοπραξία ΤΑΡ ήταν και παραμένει ανοικτή σε στρατηγικούς εταίρους και βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίζω την Enagás στον ΤΑΡ. Η συνεργασία αυτή συνεχίζει το επιτυχημένο μοντέλο κοινοπραξίας που έχει φέρει κοντά παραγωγούς, μεταφορείς και αγοραστές φυσικού αερίου για να αναπτύξουν αυτό το σημαντικό έργο. Η Enagás, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες φυσικού αερίου με μακρά και επιτυχημένη σταδιοδρομία σε κομβικές επενδύσεις υποδομών στην Ευρώπη και τη Νότιο Αμερική, θα συμβάλει στη διεύρυνση της στρατηγικής θέσης του ΤΑΡ ως ενός πραγματικά ευρωπαϊκού αναπτυξιακού έργου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από μία νέα πηγή στις ενεργειακές αγορές της ηπείρου».
Ο Andy Lane, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΡ, είπε από την πλευρά του: «Κατά την προετοιμασία μας για το επόμενο, κρίσιμο στάδιο των εργασιών, αρχής γενομένης από την κατασκευή δρόμων και γεφυρών στην Αλβανία στις αρχές του 2015, θα ήθελα με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τόσο την E.ON, όσο και την Total για την ισχυρή δέσμευση και συμβολή τους στην ανάπτυξη του ΤΑΡ, και να καλωσορίσω την Enagás ως νέο μέτοχο στην κοινοπραξία».
Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)
Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν. Ο αγωγός, μήκους περίπου 870 χλμ., θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Νότιο Ιταλία.
Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.
Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, δίχως να εξαρτάται από επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις. Οι πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία δρομολογούνται για τα τέλη του 2018, ενώ οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν περίπου ένα χρόνο αργότερα.
Στον ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr