"Είναι ευτυχής συγκυρία η συμφωνία, γιατί το τελευταίο δεκαήμερο στην Ελλάδα έγιναν πολλά πράγματα που σηματοδοτούν τη δρομολόγηση ενός νέου βηματισμού, ώστε η χώρα να γίνει πραγματικά ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή", σημείωσε ο κ. Μανιάτης.
Ο ίδιος τόνισε ότι "πριν από περίπου δέκα ημέρες, υπέγραψα την Περιβαλλοντική Μελέτη για τη διέλευση του Αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, μιας επένδυσης πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Ένας αγωγός που θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία θάλασσα στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Την Παρασκευή στο Εθνικό Κοινοβούλιο κυρώνουνε τις τρεις πρώτες συμβάσεις για έρευνα και εξόρυξη Υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές της χώρας μας. Η Ελλάδα γίνεται πια σημαντικός παράγοντας ενεργειακής ασφάλειας αναφορικά με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Βρισκόμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, τους ανθρώπους της και την κοινωνία. Είμαστε εδώ, για να υπογράψουμε συμβάσεις άνω των 300.000.000 ευρώ".
Το αποτέλεσμα της μακρόχρονης και εποικοδομητικής συνεργασίας του ΑΔΜΗΕ και της ΕΤΕπ είναι η σύναψη δύο συμφωνιών με την Τράπεζα, που αφορούν στις ομάδες έργων:
- Για τα έργα του Transmission I (6 έργα), δάνειο ύψους μέχρι € 140 εκατ., με διάρκεια 20 έτη με 100% εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Με τον όρο Transmission I εννοείται ένα σύνολο από 6 ομάδες σημαντικών έργων για την ασφάλεια και αξιοπιστία του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με συνολικό κόστος επένδυσης 256 εκατ. ευρώ και αναμενόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης έως τέλος 2015.
Μεταξύ των έργων αυτών, τα σπουδαιότερα είναι το ΚΥΤ Μεγαλόπολης και η αρχική σύνδεσή του με το Σύστημα των 150kV και 400 kV, όπως και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης «Νέα Μάκρη- Πολυπόταμος», που έχει χαρακτηριστεί ως έργο «γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας» στο νόμο 3175/2003.
- Για το έργο «Διασύνδεση των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς», Φάση Α, δάνειο ύψους μέχρι 130 εκατ. ευρώ, διάρκειας μέχρι 20 έτη με 100% εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, αρχικού προϋπολογισμού για την Α' Φάση 240 εκατ. Ευρώ,είναι ζωτικής σημασίας και σημαντικής προτεραιότητας στη χάραξη της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας και έχει πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και οικονομία.
Οι σχετικές συμβάσεις για τις τέσσερις ομάδες της Α' Φάσης του έργου, ύψους232 εκατ. ευρώ, υπεγράφησαν στις 10 Σεπτεμβρίου 2014 μεταξύ του
ΑΔΜΗΕ και των Αναδόχων.
Η σύναψη αυτών των δανείων και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και δυσκολίας εξεύρεσης χρηματοδότησης για την υλοποίηση μεγάλων 'Εργων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, αποτελεί για τον ΑΔΜΗΕ εχέγγυο για την απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος.
Κομβική η διασύνδεση των Κυκλάδων
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στο σύστημα ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων. "Το θεωρώ ως ένα συμβολικό βήμα που ανοίγει μια άλλη σελίδα στην ηλεκτρική διασύνδεση ολόκληρης της νησιωτικής Ελλάδας με τον χερσαίο κορμό της χώρας μας", είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μανιάτης πρόσθεσε ότι η χώρα μας "έχει δεσμευτεί, εν όψει της ευρωπαϊκής πολιτικής για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια ότι, μέχρι το 2030, θα έχει πλήρη ηλεκτρική διασύνδεση όλων των νησιών της χώρας με την χερσαία Ελλάδα. Δεύτερον, μέχρι το 2030 θα έχει 100% έξυπνους μετρητές, στο σύνολο των καταναλωτών. Ήδη, έχουμε σε εξέλιξη έναν πιλοτικό μειοδοτικό διαγωνισμό για τις πρώτες 160.000 διασυνδέσεις. Κι έχουμε σε εξέλιξη μια μεγάλη πρωτοβουλία για την εξοικονόμηση ενέργειας, σε ένα ποσοστό που μπορεί να ξεπεράσει το 30%".
Όπως είπε, "σε συνέχεια της υπογραφής τον Μάρτιο του 2014 της 1ης δανειακής σύμβασης ύψους 235 εκατ. ευρώ από συνολική εγκεκριμένη χρηματοδότηση 415 εκατομμυρίων ευρώ, η σημερινή εκδήλωση για την υπογραφή της 2ης σύμβασης χρηματοδότησης ύψους 180 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στη διανομή την τριετία 2013 - 2015, είναι πρωταρχικής σημασίας για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της στρατηγικής επενδύσεων στο ελληνικό δίκτυο.
Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός και ενίσχυση του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας που θα διευκολύνει τη σύνδεση περισσότερων από 180.000 χρηστών του νέου συστήματος, που διαχέονται γεωγραφικά στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά και την παράλληλη βελτίωση των προτύπων των υπαρχόντων δικτύων και της αξιοπιστίας τους, διασφαλίζοντας χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές, λιγότερες βλάβες και καλύτερες υπηρεσίες, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό και την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της χώρας".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr