Εν τω μεταξύ, οι στύλοι της... φαίνεται να διαμορφώνουν το ύψος του "πήχη ΔΕΗ" για την αξιωματική αντιπολίτευση, που τα δίνει όλα εν μέσω θέρους για να "στριμώξει" την κυβέρνηση. Θέτοντας ένα μαξιμαλιστικό στόχο, που ωστόσο αν βγει μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, η Αξιωματική Αντιπολίτευση καλεί σε προσκλητήριο τις δυνάμεις που αντιτίθενται στην σμίκρυνση της μεγαλύτερης εταιρίας που έχει η χώρα.
Την ίδια ώρα οι τόνοι ανεβαίνουν. "Ο κ. Τσίπρας, μαζί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τον κ. Καμμένο και υπόδικους για βαρύτατα κακουργήματα συνδικαλιστές, κήρυξαν ανένδοτο αγώνα κατά της δημιουργίας της μικρής ΔΕΗ" σημειώνει η Ν.Δ. και προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει στηρίξει ούτε μία στρατηγική επένδυση, ούτε μία αποκρατικοποίηση, ούτε μία μεταρρύθμιση στηρίζει και υποκινεί όσους απειλούν να κατεβάσουν τους διακόπτες και να βυθίσουν στο σκοτάδι ολόκληρη την Ελλάδα, να διαλύσουν τους επαγγελματίες και να πλήξουν ευθέως τον τουρισμό και τη διεθνή εικόνα της χώρας.
Οι απαντήσεις της ΝΔ
-Τι τελικά, είναι η μικρή ΔΕΗ;
Η "Μικρή ΔΕΗ" είναι μια νέα ανταγωνιστική εταιρεία, η οποία δημιουργείται με το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και της πελατειακής της βάσης.
-Γιατί επελέγη το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ και όχι άλλο μοντέλο;
Η επιλογή του μοντέλου της «Μικρής ΔΕΗ» αποτελεί υποχρέωση της χώρας, απέναντι στην Κομισιόν, ώστε να πάψει η ΔΕΗ να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά ηλεκτρισμού και να σταματήσει να μονοπωλεί την εκμετάλλευση των λιγνιτών και των υδάτινων πόρων της χώρας. Κι αυτό γιατί η ΔΕΗ είναι Ανώνυμη Εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. όπως μια οποιαδήποτε Ανώνυμη Εταιρεία, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μετόχων της.
Από την πώληση της "μικρής ΔΕΗ", η ίδια η ΔΕΗ έχει τα μεγαλύτερα οφέλη, καθώς τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση πάνε στην ίδια την επιχείρηση. Με αυτό τον τρόπο η ΔΕΗ θα μπορέσει να αποπληρώσει δάνεια, να αποκτήσει ρευστότητα και να προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις, που αυτομάτως θα περιορίσουν και την πιθανότητα νέων αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος, δηλαδή στον απλό καταναλωτή. Γι΄αυτό το λόγο, άλλωστε, η σημερινή Κυβέρνηση έδωσε μάχη με την Τρόικα και πέτυχε η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ να μην γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά από την ίδια τη ΔΕΗ, προκειμένου τα έσοδα να επενδυθούν στην ίδια την εταιρία και όχι να πάνε στην αποπληρωμή του χρέους.
Με το μοντέλο αυτό διασφαλίζονται απολύτως οι θέσεις εργασίας, καθώς προβλέπεται η υποχρέωση του επενδυτή να διατηρήσει για τουλάχιστον 5 χρόνια τις θέσεις εργασίας.
Με την αναδιατύπωση του αντίστοιχου άρθρου του νόμου, θα γίνεται ρητή αναφορά ότι η νέα εταιρεία έχει ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις όσον αφορά στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του προσωπικού που θα μεταφερθεί στη «μικρή ΔΕΗ».
Στο νομοσχέδιο θα εισαχθεί πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού από τις τοπικές κοινωνίες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Θα διατηρηθούν δηλαδή και τα κριτήρια εντοπιότητας.
Αν είχε επιλεγεί άλλο μοντέλο αποκρατικοποίησης, όπως αυτό της πώλησης ξεχωριστά κάποιων μονάδων, το προσωπικό που πλέον δεν θα ήταν απαραίτητο (π.χ. διοικητικής υποστήριξης, εμπορίας, κλπ.) θα έπρεπε να απομακρυνθεί. Τώρα το προσωπικό μεταφέρεται στην καινούρια εταιρεία και διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας.
Με το μοντέλο αυτό ο επενδυτής έχει την υποχρέωση να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις (π.χ. Μελίτη ΙΙ), ενώ με την αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων δημιουργούνται και νέες θέσεις μακροπρόθεσμα ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες που βρίσκονται οι αντίστοιχες μονάδες παραγωγής.
Δημιουργείται πραγματικός και βιώσιμος ανταγωνισμός προς όφελος του τελικού καταναλωτή, όπως ακριβώς συνέβη και στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, μετά την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, την οποία κατήγγειλαν τότε οι ίδιες δυνάμεις χρησιμοποιώντας ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα. Οι ίδιοι άνθρωποι, δηλαδή ο κ. Τσίπρας και το «συνδικαλιστικό του μέτωπο», έλεγαν και τότε ότι «ξεπουλιέται δημόσιος πλούτος», ότι δεν θα γίνει καμιά επένδυση, δεν θα επεκταθούν τα δίκτυα, θα αυξηθούν υπέρογκα οι τιμές, κλπ.
Αντίθετα, η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι έγινε ακριβώς το αντίθετο και ότι ο ανταγωνισμός στο χώρο των τηλεπικοινωνιών προσέφερε νέες θέσεις εργασίας, πολλαπλάσια έσοδα για το δημόσιο, και οφέλη (υπηρεσίες και καλύτερες τιμές) στους καταναλωτές. Το ίδιο θα συμβεί και στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο επενδυτής αναλαμβάνει ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις όπως η ΔΕΗ έναντι των τοπικών κοινωνιών, στις οποίες υφίστανται μονάδες παραγωγής . Για παράδειγμα, θα ισχύουν οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις για μετεγκαταστάσεις οικισμών, απαλλοτριώσεις ή ακόμα και για έργα κοινής ωφέλειας που αυτή τη στιγμή έχει αναλάβει η ΔΕΗ.
Όσον αφορά στη διαχείριση υδατικών πόρων από μονάδες υδροηλεκτρικής παραγωγής είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο έλεγχος ασκείται από το Κράτος (π.χ. από τη Γενική Γραμματεία Υδάτων και από τις οικείες Περιφέρειες). Άρα τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δήθεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την αγροτική δραστηριότητα είτε με την ύδρευση στις τοπικές κοινωνίες, είναι έωλα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι η ΔΕΗ θα κρατήσει το «κακό κομμάτι» ενώ η «καλή ΔΕΗ» θα αποκρατικοποιηθεί. Τα «επιχειρήματα» του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ψευδή! Η νέα εταιρεία θα είναι σε απόλυτη αντιστοιχία με τη ΔΕΗ, δηλαδή οι παραγωγικές μονάδες που θα ανήκουν στη «Μικρή ΔΕΗ» είναι απόλυτα αντίστοιχες του 70% αυτών που θα παραμείνουν στη ΔΕΗ.
Αυτό σημαίνει ότι η "μικρή ΔΕΗ" περιλαμβάνει και "καλές" και "κακές" μονάδες. Όμως το σημαντικότερο είναι ότι η νέα εταιρεία θα έχει σαφείς υποχρεώσεις για νέες επενδύσεις. Τα κριτήρια μεταφοράς πελατών στη "μικρή ΔΕΗ" θα εξειδικευτούν ακόμα περισσότερο στο νομοσχέδιο, ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι το «μείγμα καλών και κακών» πελατών θα είναι ανάλογο μεταξύ των δύο εταιρειών. Δηλαδή η νέα εταιρεία θα πάρει και μικρούς και μεγάλους πελάτες, και καλοπληρωτές και κακοπληρωτές, ακριβώς ότι έχει και η ΔΕΗ.
Το μείγμα "καλών και κακών μονάδων" και το μείγμα "καλών και κακών πελατών" της Μικρής ΔΕΗ, σύμφωνα πάντα με την ΝΔ, καταρρίπτει πανηγυρικά τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ για "καλή και κακή" ΔΕΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι τα δίκτυα της ΔΕΗ θα περάσουν σε ιδιώτες. Ψέμα! Τα δίκτυα παραμένουν στον έλεγχο του κράτους. Ο ΑΔΜΗΕ (που προχωρά η διαδικασία αποκρατικοποίησής του) είναι ο Διαχειριστής του δικτύου, και σήμερα ανήκει 100% στη ΔΕΗ. Δηλαδή σήμερα ο διαχειριστής δικτύου δεν ανήκει στο κράτος αλλά σε μια Ανώνυμη Εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Αντίθετα, με την είσοδο του νέου επενδυτή, το ίδιο το κράτος, δηλ. το ελληνικό Δημόσιο, θα κατέχει την καταστατική μειοψηφία του ΑΔΜΗΕ, ελέγχοντας τα δίκτυα.
Όσον αφορά τα "δίκτυα πόλεως", που ψευδώς αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν "εκχωρούνται", η αλήθεια είναι ότι δεν αποκρατικοποιούνται με τη "μικρή ΔΕΗ", καθώς ανήκουν σε άλλη ξεχωριστή εταιρεία, τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος και δεν αποκρατικοποιείται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι οι ιδιώτες θα αυξήσουν τις τιμές του ρεύματος και θα καταργηθεί το Κοινωνικό Τιμολόγιο για τις ευπαθείς ομάδες. Προφανές Ψέμα ή επιπόλαια άγνοια! Ο έλεγχος των τιμών του ρεύματος, της πορείας των επενδύσεων, των μονοπωλιακών πρακτικών, του κόστους δικτύων κλπ παραμένουν ως έχουν και σήμερα, δηλαδή θα συνεχίσουν να ελέγχονται από την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Άλλωστε και τώρα η αγορά ενέργειας είναι απελευθερωμένη και ο έλεγχος της ΔΕΗ και των άλλων εταιρειών που υπάρχουν και σήμερα γίνεται από τη ΡΑΕ. Το ίδιο ακριβώς θα ισχύει και για τη "μικρή ΔΕΗ".
Σχετικά με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ): Το ΚΟΤ δεν αποτελεί εργαλείο της ΔΕΗ, αλλά εργαλείο της Πολιτείας. Η Κυβέρνηση έχει θεσπίσει το ΚΟΤ, καθώς και άλλους κώδικες, για την προστασία ευπαθών ομάδων. Το ΚΟΤ επιβάλλεται σε κάθε προμηθευτή ενέργειας και στη ΔΕΗ από την Πολιτεία και ελέγχεται από την Πολιτεία (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων). Έτσι θα επιβάλλεται και στη «Μικρή ΔΕΗ» όπως άλλωστε επιβάλλεται και σήμερα και σε άλλους προμηθευτές (όπως η Elpedison κ.α.)
Τόσο το ΚΟΤ όσο και το φθηνό ρεύμα στα νησιά δεν το επιβαρύνεται η ΔΕΗ και η κάθε ΔΕΗ, αλλά οι υπόλοιποι καταναλωτές μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν στο λογαριασμό τους. Καλό είναι να μάθουν όλοι κι αυτοί που κάνουν ότι δεν το ξέρουν, ότι κοινωνική πολιτική δεν ασκεί η ΔΕΗ και η κάθε ΔΕΗ αλλά το Κράτος.
-Τι σηματοδοτούν οι διακοπές ρεύματος από τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ με την υποκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ;
- Διασυρμό της διεθνούς εικόνας της χώρας εν μέσω της καλύτερης τουριστικής περιόδου των τελευταίων ετών.
- Ακυρώσεις τουριστικών αφίξεων (όπως άλλωστε συνέβη και το 2011)
- Απώλειες εσόδων για την ίδια την επιχείρηση, που το κόστος θα μετακυλιστεί αργότερα στους ίδιους τους καταναλωτές μέσω αυξήσεων ρεύματος. Δηλ. οι καταναλωτές και δεν θα έχουν ρεύμα και θα το πληρώσουν ακριβότερα. Το 2011 αντίστοιχες κινητοποιήσεις στοίχισαν στη ΔΕΗ 4 εκατομμύρια ευρώ ανά ημέρα.
- Απώλειες εσόδων για χιλιάδες επιχειρήσεις που θα επιφέρουν πιθανές αγωγές κατά της ΔΕΗ. Το κόστος της ΔΕΗ και από αυτές τις αγωγές θα μετακυλιστεί και πάλι στον απλό καταναλωτή.
- Προβλήματα για τη δημόσια υγεία, ειδικά όταν οι διακοπές ρεύματος προγραμματίζονται για περίοδο υψηλού καύσωνα.
Τσεκάρει το αντικυβερνητικό μέτωπο ο Τσίπρας
Με στρατηγική κλιμάκωσης ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με βάση την παράγραφο 2 το πήψυ άρθρου 44 του σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και μέσα στις επόμενες ώρες σκοπεύει να επικοινωνήσει με τους αρχηγούς του ΚΚΕ, της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αλλά και με ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρωθούν 120 υπογραφές βουλευτών με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση ή μη της ΔΕΗ.
Τι λέει το Σύνταγμα
Το σχετικό άρθρο του Συντάγματος αναφέρει: "Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής".
Δηλαδή για να εγκριθεί η πρόταση για δημοψήφισμα, θα πρέπει να υπογράψουν την πρόταση 120 βουλευτές και στη συνέχεια να την ψηφίσουν 180.
Ουσιαστικά η κίνηση αυτή αποτελεί ένα πρόκριμα για τη συγκρότηση της "αντιπροεδρικής μειοψηφίας" των 120 βουλευτών που θα μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Περιοδεία Τσίπρα
Εν τω μεταξύ, σε ομιλία του σε συγκέντρωση των εργαζομένων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι "σαν τον κλέφτη επιδιώκει να περάσει το νομοσχέδιο σε θερινό τμήμα της Βουλής και με επιλεγμένους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ".
Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στα περί συντεχνίας που λέει η κυβέρνηση σχετικά με τις κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου. Τόνισε πως "συντεχνία δεν είναι οι εργαζόμενοι, αλλά εκείνοι που μας κυβερνούν 40 χρόνια και θέλουν να εκποιήσουν τον δημόσιο πλούτο της χώρας σαν να είναι τσιφλίκι τους".
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι "επιδιώκει να γκρεμίσει τα πάντα πριν αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου".
Υποστήριξε ότι "τα νομοσχέδια για τους αιγιαλούς και τη μικρή ΔΕΗ είναι το κύκνειο άσμα μιας κυβέρνησης που ψυχορραγεί και σε λίγους μήνες θα ξεψυχήσει". "Βρισκόμαστε μπροστά στην ολοκλήρωση ενός προμελετημένου εγκλήματος σε βάρος της χώρας", σημείωσε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση επισήμανε: "ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η ΔΕΗ θα ξεπουληθεί".
Πυρά κι από το ΠΑΣΟΚ
"Ο Τσίπρας συνεχίζει να βαδίζει στον αδιέξοδο δρόμο της πόλωσης και του διχασμού με ψεύδη, ύβρεις και καταστροφολογίες", αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.
"Για να αποκαλυφθούν τα μεγάλα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ δίνουμε για ακόμη μια φορά τα 9 σημεία τα οποία θα εισαχθούν ως αλλαγές και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο και στην προκήρυξη για το σχετικό διαγωνισμό", αναφέρει το Κίνημα στην ανακοίνωση, που διένειμε.
Οι αλλαγές κατά το ΠΑΣΟΚ
- Διασφαλίζονται οι θέσεις των εργαζομένων. Για τους εργαζόμενους που θα ενταχθούν στη «μικρή ΔΕΗ», θα ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις και όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
- Διασφαλίζεται το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών, των αγροτών για παράδειγμα να μπορούν να χρησιμοποιούν την άρδευση, τους υδάτινους πόρους από τις υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ χωρίς να μπορεί κανείς ιδιώτης να πει όχι. Εξυπηρετείται λοιπόν ο αγροτικός κόσμος της χώρας που είχε μια εύλογη ανησυχία και του είχαν δημιουργήσει ένα ανύπαρκτο φόβο. Θα διασφαλίζεται απολύτως το δικαίωμα του αγροτικού κόσμου γιατί αυτά τα θέματα τα λύνει η ΡΑΕ, τα λύνει η Γενική Γραμματεία Υδάτων και τέλος τα λύνει η κάθε Περιφέρεια.
- Σχετικά με το τιμολόγιο. Όπως έχουμε δει στις τηλεπικοινωνίες όταν υπάρχει ανταγωνισμός ρυθμίζονται και οι τιμές προς όφελος των καταναλωτών. Είναι και θέμα υποδομών, διασφαλίζονται καλύτερες και πιο ανταγωνιστικές συνθήκες στην αγορά. Αυτό μπορεί και να βοηθήσει επενδυτικά.
- Θα περιλαμβάνονται το 30% των πελατών της ΔΕΗ: οι καλοί και κακοί πελάτες, τα καλά και τα κακά δάνεια, οι μικροί και οι μεγάλοι πελάτες. Ενώ τα κοινωνικά τιμολόγια θα μείνουν ως έχουν.
- Προβλέπεται πριμοδότηση των επενδύσεων προς τους υποψηφίους αγοραστές, οι οποίοι θα καταθέσουν προσφορές για τη «μικρή ΔΕΗ», θα προτιμηθεί δηλαδή εκείνος ο οποίος θα δεσμευτεί σε κάποιο βαθμό για συγκεκριμένες επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας.
- Η τιμή πώλησης θα είναι η πραγματική κι όχι η χρηματιστηριακή. Η τιμή θα προκύψει βάσει μελετών από αρμόδιους.
- Τα χρήματα τα οποία θα καταβάλει ο επενδυτής κατά την πώληση του 30% θα πάνε στη μεγάλη ΔΕΗ - κι όχι στο ΤΑΙΠΕΔ όπως ψευδώς υποστηρίζουν κάποιοι- για να υπάρξουν νέες επενδύσεις και να μπορεί να ισχυροποιηθεί και να εκσυγχρονιστεί η ΔΕΗ
- Να επεκταθεί το ανταποδοτικό τέλος και στη μικρή ΔΕΗ (τοπικός πόρος ανάπτυξης) που πηγαίνει στους δήμους και τις περιφέρειες. Οι φόροι από ανανεώσιμες πηγές και ιδιωτικά ορυχεία που πάνε τώρα στο δημόσιο, να δίνονται στις τοπικές κοινωνίες, ενισχύοντας έτσι όλες τις περιοχές αναπτυξιακά και οικονομικά.
- Η σύμβαση θα περάσει από τη Βουλή για ενημέρωση.
Σε θολό τοπίο η επόμενη μέρα στη ΔΕΗ
Πρέπει, ωστόσο, να καταστεί σαφές ότι δε γνωρίζει ακόμα κανείς με πλήρες τρόπο ποια θα είναι η επόμενη μέρα στον τομέα της ενέργειας στη χώρα, καθώς ακόμα παραμένουν ασαφείς οι όροι πώλησης, το αν υπάρχει ενδιαφέρον επενδυτών, κατάσταση των προς πώληση μονάδων από τεχνική άποψη, οι ανάγκες σε επενδύσεις για επιμήκυνση χρόνου ζωής (περίπτωση ΑΗΣ Αμύνταιου), οι αναγκαίες επενδύσεις σε λιγνιτωρυχεία για εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων λιγνίτη (περίπτωση ΑΗΣ Μελίτης που έχει έλλειμμα), το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας υδροηλεκτρικών.
Βέβαια, παραδείγματα χωρών που άνοιξαν την αγορά και είχαν αντίκτυπο στις τιμές δεν υπάρχουν πολλά, κι αυτό δημιουργεί έναν ακόμα προβληματισμό. Άλλωστε οι επενδύσεις σε φυσικά μονοπώλια απαιτούν μεγάλα ποσά και κάτι τέτοιο πάντα κρύβει δυσκολίες στον ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε το παράδειγμα της Καλιφόρνιας δεν είναι και τόσο μακρυνό.
Πάντως, προς άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου πιθανότατα την άλλη εβδομάδα, και όχι στο δεύτερο θερινό τμήμα, όπως αρχικά προγραμματιζόταν, προσανατολίζεται τελικά η κυβέρνηση. Ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει για το ζήτημα, οι υψηλοί τόνοι από την αντιπολίτευση και τους συνδικαλιστές αλλά και η βούληση να κλείσουν σύντομα οι εκκρεμότητες με την τρόικα οδηγούν το Μέγαρο Μαξίμου σε αλλαγή πλάνων.
Έτσι προκρίνει, εκτός απροόπτου, την επίσπευση του χρόνου συζήτησής του, την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του από την αρμόδια επιτροπή έως την Παρασκευή και την ψήφισή του την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει ακόμα και την πολιτική επιστράτευση, ώστρε να απομειωθεί η ζημία ειδικά στον τουρισμό.
Φόβος για διακοπές ρεύματος σε τουριστικές περιοχές
Έτσι έκκληση προς τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ να μην προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις απεύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΕΣΕΕ. Ο υπουργός κάλεσε τα συνδικαλιστικά σωματεία να μην κάνουν οτιδήποτε που θα δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά και στον επιχειρηματικό κόσμο. Η ελληνική οικονομία όπως είπε ο υπουργός δεν αντέχει και άλλα προβλήματα τη στιγμή που ο τουρισμός πάει καλά.
Την ίδια ώρα πηγές σε μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας αναφέρουν στο "R" ότι αν παραστεί ανάγκη να μειώσουν ή να "κόψουν" τη λειτουργία τους προκειμένου να εξυπηρετηθούν άλλοι ζωτικοί τομείς της οικονομίας και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Κατά την άποψή τους, το πρόβλημα παρατηρείται συνήθως τις βραδινές ώρες. Σημειωτέον, ότι το πρόβλημα για τη ΔΕΗ είναι σημαντικό και κυρίως οικονομικό αφού χάνει περί τα 4 εκατ. ευρώ για κάθε μία μέρα απεργίας. Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να ρίξει στο σύστημα μονάδες φυσικού αερίου οι οποίες είναι πιο ακριβές με ότι κι αν σημαίνει αυτό για τα τιμολόγια των καταναλωτών.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr