Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Το μέτρο, είναι ένα από αυτά που έχουν αποφασιστεί σε πολιτικό και ρυθμιστικό επίπεδο, ώστε το σύνολο των καταναλωτών, οικιακών και εμπορικών –βιομηχανικών να ωφεληθούν από χαμηλότερες τιμές ενέργειας και επιτέλους να αρχίσει να λειτουργεί στην Ελλάδα ο ανταγωνισμός. Μάλιστα οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι της ΕΕ, προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη εφαρμογής του μέτρου από τον προσεχή Σεπτέμβριο, δηλαδή σε μόλις 2-2,5 μήνες.
Από τη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε με βάση το σχέδιο διενέργειας των δημοπρασιών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, έγινε σαφές ότι βασικοί συμμετέχοντες ή καλύτερα «παίκτες κλειδιά» στην όλη υπόθεση, όπως η ΔΕΗ και η ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) διατύπωναν άκρως αντιτιθέμενες θέσεις, θέτοντας ταυτόχρονα όρους ή «κόκκινες γραμμές» για το αν θα γίνουν ή όχι οι δημοπρασίες, ποια η τιμή εκκίνησης κλπ.
Στελέχη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνουν στο Reporter.gr ότι, από τη ΔΕΗ για παράδειγμα, είναι φυσικό να μην αναμένει κανείς κάτι περισσότερο, από το να υποστηρίζει ότι ασχέτως της τιμής που θα προκύψει από τις δημοπρασίες, δεν μπορεί να πουλά ηλεκτρική ενέργεια, κάτω από το κόστος που η ίδια θεωρεί ως «δίκαιο». Ιδίως, όταν σε επίρρωση των θέσεών της, στις 3 Ιουνίου δημοσιοποίησε συμπεράσματα κοστολογικής μελέτης που η ίδια ανέθεσε σε ξένο οίκο. Όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο για της ΔΕΗ, τα αποτελέσματα της μελέτης κατέληγαν σε κόστος λιγνιτικής παραγωγής 60 ευρώ η MWH, που έτσι και αλλιώς είναι αυτό που η ίδια θέλει, αλλά αν ισχύσει, βάζει λουκέτο στις ενεργοβόρες εξαγωγικές βιομηχανίες και στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους.
Από την άλλη, η ΕΒΙΚΕΝ εμφανίστηκε να αμφισβητεί τη διενέργεια δημοπρασιών, ζητώντας να συμμετέχουν απευθείας οι βιομηχανίες σε αυτές, μιλούσε για τιμή εκκίνησης στα επίπεδα των 30 ευρώ η MWH και μάλιστα διοικητικά οριζόμενη.
Μετά από όλα αυτά, η ΡΑΕ αν και από το νόμο και τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει υποχρέωση η ίδια να ορίσει τις διαδικασίες και την τιμή εκκίνησης, προτίμησε να «ρίξει το μπαλάκι» στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, με επιστολή της, την οποία δημοσιοποίησε στο διαδικτυακό της χώρο.
Αν εξαιρέσει κανείς το διαδικαστικό μέρος των δημοπρασιών, γίνεται φανερό ότι το κύριο πρόβλημα εστιάζεται στην τιμή που θα πουλά η ΔΕΗ τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχονται από τις λεγόμενες φθηνές μονάδες στις οποίες μόνο η ίδια έχει πρόσβαση, δηλαδή τις λιγνιτικές. Για το θέμα αυτό η αγορά αναμένει καταρχήν τα αποτελέσματα της μελέτης που η ΡΑΕ ανέθεσε στην Ernst& Young από τις αρχές του 2013. Τα αποτελέσματα της συγκριτικής μελέτης που διενεργεί ο ελεγκτικός οίκος, ο οποίος ας σημειωθεί είναι και ο ορκωτός λογιστής της ΔΕΗ, οπότε έχει πρόσβαση σε πληθώρα οικονομικών στοιχείων της μονοπωλιακής επιχείρησης, θα αποτελέσουν τη βάση για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των δημοπρασιών, σε συνεννόηση πάντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επιπλέον, αναφορικά και πάλι με το κόστος, υπάρχει η πρόσφατη απόφαση της Γ.Δ. Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία απορρίπτοντας την προσφυγή της ΔΕΗ κατά της διαιτησίας με το Αλουμίνιο, αποδέχεται ως δίκαιη τιμή τα 40,7 ευρώ η MWH. Άρα το τι λέει η ΔΕΗ ή η ΕΒΙΚΕΝ, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους, ελάχιστη σημασία θα έπρεπε να έχει για τον Ρυθμιστή ο οποίος κανονικά θα έπρεπε να προχωρήσει με ταχύτητα στα επόμενα βήματα, ώστε το φθινόπωρο επιτέλους οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, να διαθέσουν φθηνά τιμολόγια στους καταναλωτές πελάτες τους.
¨Ολα συνηγορούν στο ότι η ΡΑΕ έχει κάθε λόγο να προχωρήσει στον αρχικό σχεδιασμό λαμβάνοντας απλώς υπόψιν τις θέσεις των εμπλεκομένων και όχι να τον αμφισβητήσει με πρόσχημα τις διαμετρικά αντιτιθέμενες απόψεις. Μετά τις εξελίξεις αυτές, είναι πλέον στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ να ζητήσει με τη σειρά του από τη ΡΑΕ την εφαρμογή των συμφωνημένων και νομοθετημένων μέτρων και μάλιστα χωρίς χρονοτριβή.