"Διανοίγεται μια μεγάλη προοπτική να δημιουργηθεί ένας νέος αγωγός φυσικού αερίου, που θα ξεκινά από τη βόρεια Ελλάδα, θα συνδέει το δικό μας δίκτυο με το εθνικό δίκτυο της Βουλγαρίας και στη συνέχεια θα συνδέει το βουλγαρικό δίκτυο με τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, και τις υπόλοιπες χώρες ως τη Βαλτική", ανέφερε ο κ. Μανιάτης, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτόν η Ελλάδα θα μπορεί να λειτουργήσει ως πύλη εισόδου ενεργειακών προϊόντων και ο ρόλος της δεν θα είναι απλά διαμετακομιστικός.
"Επειδή ζούμε στην εποχή της μεγάλης κρίσης της Ουκρανίας και της Κριμαίας, όπου υπάρχει συγκεκριμένη αντιπαράθεση στο πώς η Ευρώπη θα μπορεί να τροφοδοτείται με φυσικό αέριο, έχει μεγάλη σημασία να αναδείξουμε το δικό μας γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ρόλο στο πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε ως πύλη εισόδου του φυσικού αερίου από την Κασπία, προκειμένου να το διανείμουμε στην υπόλοιπη Ευρώπη και ασφαλώς να το χρησιμοποιήσουμε για τις δικές μας εσωτερικές ανάγκες", τόνισε ο υπουργός ΠΕΚΑ.
Ο κ. Μανιάτης επανέλαβε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η υλοποίηση του αγωγού ΤΑΡ που θα μεταφέρει 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο τον χρόνο από την Κασπία, μέσω Ελλάδας προς Ιταλία και Ευρώπη καθώς και η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.
"Τελικός στόχος είναι να δώσουμε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στις βιομηχανίες και την οικονομία των ευρωπαϊκών κρατών, έτσι ώστε να έχουμε ανταγωνιστικότητα άρα να έχουμε νέες θέσεις εργασίας και να καταπολεμήσουμε τη μάστιγα της ανεργίας. Δεύτερος στόχος, ασφαλώς, είναι να παρέξουμε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στα νοικοκυριά της Ευρώπης, διότι στην Ευρώπη έχουμε πάνω από 50 εκατ. πολίτες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας", κατέληξε ο υπουργός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr