"Το λέω όχι μόνο σαν γνώμη αλλά σαν γνώση" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην σημασία των πηγών για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας με γεωστρατηγικές προεκτάσεις. Τα ενεργειακά ζητήματα αναδεικνύουν τον ρόλο της Ελλάδας είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι μπορεί να γίνει πολύ μεγάλος κόμβος για παραγωγή και μεταφορά ενέργειας.
"Κάποιοι έλεγαν ότι δεν θα βγούμε από την κρίση", ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: "Μόνο από την ενέργεια μπορούμε να πετύχουμε ανάπτυξη που θα πετύχει κάθε στόχο. Φυσικά δεν θα βασιστούμε μόνο στην ενέργεια. Όλα αυτά προϋποθέτουν επενδύσεις, σταθερότητα, σοβαρότητα σχεδιασμού, συνέπεια εφαρμογής, εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, επικοινωνία με ανοιχτούς ορίζοντες της Ελλάδας με τον κόσμο και σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή μας και όχι συμπεριφορές απομονωτισμού".
"Η ενέργεια είναι το κατ΄ εξοχή ζήτημα που αντανακλά στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας" είπε ο κ. Σαμαράς και αναφέρθηκε "στις αλλαγές που προσπαθήσαμε και κάναμε τα τελευταία δύο χρόνια, τις αλλαγές που κάνουμε τώρα και ανοίγουν τον δρόμο για μακροχρόνια ανάπτυξη, τις άμεσες επιπτώσεις του ενεργειακού χάρτη της Ελλάδας στις προοπτικές ολόκληρης της Ευρώπης", σημειώνοντας ότι "η Ελλάδα σχεδιάζει από την αρχή την ενεργειακή της πολιτική σε μία εποχή που η Ευρώπη ανασχεδιάζει την δική της πολιτική".
Έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών εφοδιασμού, ανάπτυξη πηγών μέσα στην Ευρώπη ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από έξω, ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς. Σημείωσε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία αποδεικνύουν την ανάγκη ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι ο αγωγός TAP διασφαλίζει την εναλλακτική διέλευση αερίου της Κασπίας που θα διοχετεύεται στην Ευρώπη. "Η Ελλάδα για πρώτη φορά μπαίνει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη", επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στον χώρο της Ελλάδας με θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα και προοπτικές.
"Μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα ήταν χώρα ελλειμματική στην ενέργεια με δυσανάλογα μεγάλο κόστος που είχε συνέπεια την απώλεια ανταγωνιστικότητας και το έλλειμμα της ενεργειακής ασφάλειας", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Πετύχαμε τη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και μειώσαμε την τιμή του φυσικού αερίου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στον πιο μακροχρόνιο ορίζοντα αλλάζουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο και υιοθετούμε ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Η Ελλάδα έχει επάρκεια παραγωγής ενέργειας αλλά αυτό δεν είναι λόγος εφησυχασμού. Προβλέπουμε την ενέργεια που θα καλύπτει τις ανάγκες μίας οικονομίας που θα αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και σε βάθος εικοσαετίας".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr